Com a estratègia militar i política és més vella que la pana, però, a falta de propostes noves en les segones eleccions en sis mesos, els partits van recórrer al desgastat recurs del "divideix i venceràs" per intentar debilitar el contrari.

Això sí, el més comentat del dia és un vídeo viral que parodia Ciutadans i que conté perles rapejades com "Som els més guapos i els putos amos" i "Déu era del PP, ara és de Ciutadans". Al marge de les xarxes socials, que tenen la seva pròpia dinàmica, el debat polític s'ha centrat en ficar zitzània uns contra els altres, especialment a compte de noms (del passat i de l'hipotètic futur).

Si el candidat de Units Podem, Pablo Iglesias, citava dijous a José Luis Rodríguez Zapatero com el millor president d'Espanya, ahir es va referir a Felipe González en un vídeo electoral, però per mal, per criticar la seva evolució en les últimes dècades fins a acabar assegut en "consells d'administració" de grans empreses. Al PSOE ho interpreten com una maniobra per intentar dividir als seus votants i atreure cap Podem a aquells que se senten més a l'esquerra. El seu líder, Pedro Sánchez, va contestar en un míting a Valladolid que González i Zapatero són "els dos millors presidents de la democràcia" i que tots dos "són del PSOE".

Sánchez va compartir escenari amb Zapatero, que ha fet gala del seu famós "tarannà" per agrair "sincerament" les "amables" paraules d'Iglesias, al qual, no obstant, va advertir: "Qualsevol paraula que suposi respecte o reconeixement a la meva tasca, no és altra cosa que el respecte i el reconeixement al PSOE, perquè jo em dec al PSOE. Tota la meva vida ha estat així".

La faceta de "dòberman" la va treure el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, que es va despatxar contra Rajoy i Iglesias -"Quin parell, aquests", va dir d'ells-, contra Montoro i De Guindos -"El duo vampirs"- i contra Verstrynge, Monedero i "el fitxatge de temporada, Julio Anguita", als quals va titllar de "trio calavera". Més llenya la foc va arribar també des de Ciutadans. Després de subratllar dijous que no volia a Rajoy de president, el líder de C's, Albert Rivera, va lloar la "valentia" de persones com la presidenta madrilenya Cristina Cifuentes, com a potencial "regeneradora" del PP. I això que va assegurar que no volia fer travesses.

Qui sí que es va llençar directament a les apostes va ser el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, que ha aportat un seguit d'hipotètics substituts de Rajoy, com Alberto Núñez Feijóo, Pablo Casado i Ana Pastor. Això sí, ha descartat a Soraya Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta es va afanyar a replicar dient que se sent "orgullosa" de lligar el seu futur polític al de Rajoy i per recordar-li que són els ciutadans (en minúscula) qui decideixen amb el seu vot el 26J.

Mariano Rajoy va tancar la polèmica opinant que el missatge de Rivera és "una enganyifa" i ho ha fet en una entrevista a Canal Sud, on també ha deixat una d'aquelles frases que tant circulen després per les xarxes socials:

"És que sóc un ésser humà, i els que ens dediquem a la política som éssers humans. Hi ha gent que pensa que un és un espècimen; jo sóc un ésser humà amb les meves coses bones i amb força coses dolentes, amb alguna virtut i amb moltíssims defectes", va bromejar.

Rajoy, a més, en un acte electoral a Guadalajara, va donar a entendre que no es creu tanta hostilitat i que en realitat PSOE i Ciutadans necessitaran a Podem per governar en un tots contra el PP, una entesa que, al seu parer, seria l'única forma de desallotjar-lo de la Moncloa.