Ahir, el telèfon del jove Tomàs Sa-yes, nascut a la Pobla de Lillet l'any 1985, devia treure fum. Ell és una de les sis persones que ahir van fer pública la seva decisió de plegar del secretariat nacional del partit. Els reiterats intents d'aquest diari per contactar-hi no va ser fructífers. El seu mòbil deia que estava fora de cobertura o apagat, potser en previsió de les trucades per saber els motius que l'han dut a prendre aquesta decisió. El jove Sayes va estudiar informàtica i actualment viu i treballa a Barcelona. Havia estat vinculat a la CUP de Berga i a la seva època universitària va ser membre del Sindicat d'Estudiants de Catalunya. El 2009 va protagonitzar una vaga de fam en defensa de la universitat pública. La foto és d'aquella acció, el 2009.

Tal com va anunciar dimecres passat, la CUP ja fa mesos que està treballant en un procés de renovació del Secretariat Nacional, motiu pel qual lamenta les dimissions d'alguns dels seus membres. [...] El projecte de renovació del Secretariat Nacional respon als acords aprovats a l'Assemblea Nacional d'Esparreguera, uns acords enfocats a escollir un Secretariat per equips i projectes i que marquen un procés electoral intern que combinaria equips d'onze persones i quatre candidatures individuals.

El Secretariat Nacional es reafirma en la convicció que l'assemblearisme continua sent una eina legítima i vàlida de presa de decisions, i que cal treballar per generar consensos amplis a debats complexos. És en aquest context que el Secretariat Nacional de la CUP continuarà treballant per iniciar un procés que permeti avançar en la millora dels debats i la presa de decisions en el si de la CUP".

Hem sigut testimonis de l'augment d'actituds sectàries i maquiavèl·liques que han impregnat, entre altres, dos dels processos de decisió més rellevants de la nostra història recent: la investidura del mes de gener passat i la recent qüestió dels pressupostos. La batalla per obtenir el control de l'organització ha condicionat la majoria dels debats, de la selecció d'alliberats i altres càrrecs dels òrgans nacionals com els propis integrants del grup parlamentari. Tot plegat, generant greus disfuncions democràtiques que posen en qüestió el model assembleari i transparent que ha caracteritzat la CUP durant anys. S'ha jugat amb els mecanismes de presa de decisió per beneficiar posicionaments concrets; s'han interpretat o incomplert -interessadament- els estatuts de l'organització; i s'ha dificultat la participació del conjunt de la militància en els diferents espais de debat polític tot deslegitimant el que en pogués resultar".