El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, parlarà "amb tots els grups polítics" -inclosos els independentistes de CDC i ERC- per intentar sumar suports a la seva investidura amb "rigor, serietat i discreció" i conscient que el PSOE "forma part del nucli essencial de les converses".

En roda de premsa després del Consell de Ministres, el primer després de les eleccions del 26 de juny, la vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, ha explicat que es tractarà d'una "ronda àmplia" de contactes amb l'objectiu que hi hagi un Govern "com més aviat millor".

En aquest sentit, la vicepresidenta no ha volgut avançar quan, ni l'ordre en el qual Rajoy tindrà una "primera presa de contacte" amb els grups polítics, i s'ha limitat a confirmar que hi ha hagut una primera crida a Coalició Canària en la qual s'ha concretat una trobada per a dimarts que ve.

La intenció de Rajoy, ha insistit, és "portar aquesta qüestió molt de la seva mà", amb "rigor" i "discreció", perquè les converses "puguin arribar a millor port", pel que no ha avançat si s'ha produït fins ara algun contacte més que el conegut amb Coalició Canària.

En aquest sentit, fonts de l'Executiu han apuntat que en aquesta "ronda àmplia", com l'ha qualificat Sáenz de Santamaría, no està tancat si serà Rajoy el que personalment es posi en contacte amb tots els grups, inclòs EH-Bildu.

Malgrat la insistència dels periodistes, Sáenz de Santamaría no ha respost quan es produirà el primer contacte amb el PSOE, encara que ha assenyalat que és la segona força més votada i que "no cap cap dubte" de la seva coincidència amb el PP en el marc constitucionalista i els compromisos d'Espanya a la UE, per la qual cosa "forma part del nucli essencial de les converses".

"El president del Govern entaularà contactes amb tots els grups per conèixer la seva posició. Les cases es construeixen pels fonaments i un té a veure on està cadascun", ha declarat Sáenz de Santamaría qui ha afegit que se n'anirà donant informació "a mesura que se'n vagin produint nous avenços i sempre preservant el bon fi de les negociacions".

Tampoc ha concretat si, després d'aquesta primera presa de contacte, Rajoy té previst reunir-se només amb els quals tingui possibilitat d'arribar a un acord. "Primer fem la ronda i després passarem a la següent fase", ha dit.

Sobre la proposta de Ciutadans per recolzar un Govern que, en dos anys, se sotmeti a una qüestió de confiança, ha posat èmfasi en que l'objectiu és treballar "per un Govern estable", pel que no sap si "el millor és estar plantejant a dos anys vistes una qüestió de confiança".

La seva aposta, ha insistit, és un Govern "estable" presidit per Mariano Rajoy, que pugui pactar amb la resta de formacions qüestions "clau" com el procés de construcció europea després de la sortida del Regne Unit, o els compromisos pressupostaris amb la UE, a més de mesures per millorar la competitivitat i l'ocupació, l'enfortiment institucional, l'educació o el terrorisme.

L'objectiu, ha subratllat, és que "hi hagi un Govern constituït com més aviat millor".