El president d'ERC, Oriol Junqueras, va defensar que a Catalunya hi ha majories per tirar endavant el procés i els canvis socials, i va instar la societat civil a no fiar-ho als canvis que es puguin produir a l'estat. "No voldríem desaprofitar majories que ja tenim a l'espera d'altres majories que no existeixen, i després d'aquest diumenge [el de les eleccions] encara és més evident", va avisar, sense citar cap formació en concret.

"I no crec que ningú ens pugui demanar que renunciem a fer el que hem de fer a Catalunya amb una majoria social i política a l'espera d'un suposat resultat que haurà d'arribar a la tardor del 2020; no ens feu esperar", va clamar el dirigent republicà a la Festa de la República a Corbera de Llobregat (el Baix Llobregat). Junqueras, que va oferir una mà estesa -"volem saber sumar"- a partits, sindicats, patronals i entitats, es va demanar fins quan haurà de confiar: "no em podeu demanar que m'esperi que el meu fill faci segon d'ESO; ara fa P3", va insistir.

El president dels republicans va estendre la mà a altres formacions polítiques, tot i que no en va citat cap de concreta. "Encara que ho féssim molt bé, ens necessitem els uns als altres". En aquest sentit, Junqueras va apuntar que cadascú, des del seu punt de vista, té a l'agenda canvis en clau social i nacional "prioritaris, necessaris i urgents". "El país té majories socials i polítiques per fer moltes d'aquestes transformacions i no voldríem desaprofitar les majories que ja tenim a l'espera d'altres majories". No vol que sigui així perquè creu que, de fet, "no existeixen". I que es constata encara més després del resultat de les urnes del 26-J.

En aquest sentit, va fer una crida a no fiar cap avenç de Catalunya a un canvi en la correlació de forces a l'estat: "no hi ha garanties millors de les que hi havia abans del 26-J que les majories existiran a la tardor del 2020, res no ens ho fa pensar", va pronosticar. I per això va interpel·lar els que confien en un canvi en la balança política de l'estat: "si a la tardor del 2020 tampoc no hi ha majories com no hi han sigut el 26-J, què? Ens demanaran que esperem el 2024? De debò?" Junqueras es va mostrar convençut que hi ha majories suficients per impulsar el procés.