Unió Democràtica de Catalunya (UDC) va començar ahir oficialment a girar full de l'era que va marcar Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant del partit, amb el repte de tornar a presentar-se a les eleccions catalanes i intentar formar part d'una alternativa de centre catalanista. Amb el lema "On tot torna a començar", els democristians van celebrar ahir el seu 26è congrés, a Barcelona, i van aprovar una reforma dels estatuts i un codi ètic, en un intent de regeneració interna.

Després del cop de les eleccions generals del 20 de desembre, en què Unió es va quedar sense representació, Duran va fer un pas enrere com a president del comitè de govern del partit i es va apartar definitivament de la primera línia, després d'haver liderat la formació des de l'inici dels anys vuitanta.

En la clausura del congrés, el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va explicar que els canvis adoptats pretenen reforçar la "qualitat democràtica" del partit. Cap al mes de setembre es preveu que se celebrin les primàries per escollir la nova direcció, que prendrà les regnes del partit, presumiblement, a l'octubre.

Espadaler va assegurar que Unió vol "formar part d'una alternativa" de centre al govern actual de Junts pel Sí, que eviti un "tripartit" d'En Comú Podem, ERC i la CUP. A més, va reptar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a avançar les eleccions si no troba suports parlamentaris alternatius a la CUP i segueix així "captiu" dels anticapitalistes.

Davant aquest panorama, Unió ha celebrat el seu congrés per posar al dia les seves estructures internes i girar full d'alguns aspectes del passat, com l'hiperlideratge de Duran o l'ombra de la corrupció que ha esquitxat alguns càrrecs.