Al tercer dia de congrés fundacional, i després d'intensos debats no exempts de tensió, la nova Convergència ha forjat les sigles en les quals ha decidit reinventar-se: Partit Demòcrata Català, una formació que neix amb la independència al centre de la seva agenda política.

Després del nyap de l'inici del congrés, divendres passat, davant la rebel·lió de les bases contra els dos noms proposats per la direcció, ahir l'ambient de la clausura després dels maratonians dies anteriors va ser més festiu, amb repetits crits d'independència dins de la sala de Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Formació independentista

Dissabte a la matinada, els congressistes van esmenar la ponència ideològica per subratllar que el nou partit no és simplement "sobiranista", sinó que es defineix com a "demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista".

El punt àlgid es va viure ahir en anunciar el nom guanyador per a la nova formació, Partit Demòcrata Català, que es va imposar en segona volta, per 871 vots, enfront els 657 partidaris de Partit Nacional Català, després que en una anterior votació quedés descartada la tercera alternativa, Junts per Catalunya.

La nova denominació generarà possiblement conflictes amb una altra força independentista, Demòcrates de Catalunya, creada pels escindits d'Unió i coalitzada amb CDC i ERC al Parlament, que ja va advertir que es plantejaria recórrer als tribunals i que avui confirmarà si posa en pràctica la seva amenaça.

L'anècdota va ser veure l'expresident català Artur Mas i el seu successor, Carles Puigdemont, dins de la sessió plenària, alçant la cartolina verda a favor de Partit Nacional Català, que va ser l'opció perdedora.

La consellera Neus Munté, que a la primera volta va votar Junts per Catalunya i en la segona Partit Demòcrata, va expressar la seva satisfacció perquè s'hagi creat una estructura "flexible i dinàmica" a la cúpula, el que li permetrà ser vicepresidenta del partit fent tàndem amb Mas com a president, i a la vegada mantenir el seu càrrec en el Govern.

Aquest "tiquet presidencial" no té oposició, però haurà de passar per les primàries del 23 de juliol, en les que els associats, la nova denominació dels militants, també escolliran la direcció de dotze membres amb un secretari general al capdavant que tindran un règim d'incompatibilitats lax, atès que en termes generals es permet un càrrec institucional i un altre d'orgànic.

Les corrents i sectors, entre elles la Nova Convergència de Germà Gordó, ultimen els moviments per presentar les candidatures a la direcció abans que expiri el termini dimecres que ve 13 a les 20 hores.

Al llarg de la jornada d'ahir als passadissos del Centre de Convencions hi havia tant o més atrafegament que dins de la sala del ple congressual, ja que representants de les diferents famílies del partit feien trobades informals i improvisades per perfilar les possibles candidatures a la direcció executiva.

Puigdemont a la clausura

L'encarregat de clausurar el congrés va ser el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va fer una crida per posar el nou partit, del qual és associat, "a disposició" del Govern, del Parlament i de la societat catalana per portar a terme el compromís "insubornable" de la independència.

Puigdemont va contrastar la "radicalitat democràtica" del catalanisme amb la "cultura política" espanyola, on "s'abusa del poder" i els recursos públics "són llocs al servei d'un combat il·lícit contra les idees dels altres", va assegurar.

Abans del tancament del congrés, els assistents, a més d'escollir el nom, van ratificar els textos de les bases fundacionals i organitzatives, tancats durant la matinada de dissabte a diumenge, així com el reglament de les primàries per escollir la direcció el 23 de juliol i l'acord de transitorietat jurídica entre l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya -reduïda a la mínima expressió- i la nova formació.

En primera fila, com a convidats a la clausura del congrés, hi havia representants de les diverses formacions de l'arc parlamentari català, com ara Lluís Salvadó, d'Esquerra Republicana; Miquel Iceta, del Partit dels Socialistes de Catalunya; Josep Vendrell, de Catalunya Sí que es Pot; Santi Rodríguez, del Partit Popular; i Antoni Castellà, de Demòcrates per Catalunya i que ja ha expressat el seu descontentament pel nou nom que haa triat la formació. Ciutadans no hi va enviar cap representant.