La Comissió de Peticions del Parlament Europeu (PE) va aprovar ahir un informe elaborat per europarlamentaris que assenyala que els últims plans hidrològics de conca, com els de l'Ebre o del Tajo, "encara no compleixen les disposicions de la Directiva comunitària sobre l'aigua".

L'informe, aprovat per 22 vots a favor i 9 en contra, assenyala que els plans de les conques de l'Ebre i del Tajo "segueixen sense abordar totes les deficiències identificades per la Comissió Europea (CE) el 2015". En aquesta línia, el document demana que la CE "supervisi de prop" la forma en què s'aplica la normativa comunitària en els plans hidrològics de conca d'Espanya, especialment els de l'Ebre i el Tajo.

Aquest informe, que no és vinculant i, per tant, no té mandat legal, va ser ben rebut per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que va anunciar que presentaria ahir mateix una queixa a la CE recolzada en aquest dictamen. Així ho va explicar en una roda de premsa posterior a la votació la portaveu de l'associació Susana Abella, que va qualificar l'informe com a "punt clau" perquè la queixa a la Comissió "prosperi i arribi a obrir un procediment d'infracció".

Per la seva banda, la Plataforma en Defensa dels rius Tajo i Alberche va publicar a la seva pàgina de Facebook que l'aprovació d'aquest informe "és una bufetada a la política hidrològica espanyola, que ha quedat en entredit i molt tocada". Aquesta plataforma ha fet dues queixes sobre l'informe que ja han presentat al Consell d'Europa.

Per la seva banda, la secretària de Medi Ambient de la Generalitat, Marta Subirà, va expressar la seva satisfacció per l'informe. En declaracions a Efe, Subirà va demanar al nou govern espanyol que es formi que tingui en compte l'informe del PE, que no és vinculant, i elabori un nou Pla Hidrològic "modern, que tingui en compte tant el medi ambient com els interessos econòmics i garanteixi la sostenibilitat del Delta de l'Ebre". "Des del Govern estem satisfets amb el dictamen perquè ha estudiat el pla hidrològic de manera imparcial i ha arribat a la mateixa conclusió que la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que és que no compleix les directives comunitàries i que té deficiències que s'han de corregir", va declarar Subirà. La secretària de Medi Ambient va recordar que el pla hidrològic elaborat pel govern del PP "no respecta els cabals ecològics mínims per garantir el Delta de l'Ebre, un ecosistema que és únic a Europa".