El ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve, va dir que el francotunisià Mohamed Boulhel, l'autor de la massacre que dijous passat va provocar a Niça 84 morts, "es va radicalitzar molt ràpid" segons els primers indicis. A més, l'agència de notícies Amaq, vinculada als gihadistes d'Estat Islàmic, va assenyalar ahir al matí que un "soldat" d'aquesta organització és l'autor de l'atemptat, el pitjor a Europa el 2016, vuit mesos després del que al novembre a París i Saint Denis va posar fi a la vida de 130 persones.

Al final d'un consell restringit de defensa i seguretat i d'una reunió interministerial al Palau de l'Elisi, Cazeneuve va indicar que la ràpida radicalització de Boulhel es desprèn dels testimoniatges del seu entorn. El ministre va afegir que la forma en què Boulhel va perpetrar el seu crim és nova, perquè "encara que duia una pistola, no tenia ni armes ni explosius" quan va atropellar la gent amb un camió al passeig marítim de la ciutat durant la celebració de la festa nacional francesa, el 14 de juliol.

La seva actuació, segons Cazeneuve, mostra "la dificultat extrema de la lluita antiterrorista, perquè som davant individus sensibles als missatges d'Estat Islàmic", que perpetren "accions extremadament violentes sense haver-hi combatut necessàriament, haver estat entrenats o disposar d'armes destinades a la comissió de crims massius".

"Som davant un nou repte, que ens ha de fer prendre consciència de la voluntat dels qui ens ataquen d'usar fins al paroxisme els mitjans més terribles", va dir el ministre. Una de les cinc persones que van ser interrogades per determinar si Bouhlel tenia còmplices va declarar que l'autor s'havia radicalitzat molt recentment, segons el canal informatiu BFM TV.

Aquest testimoni va assegurar que a les últimes setmanes havia manifestat posicions extremistes i s'havia deixat barba. Entre aquests cinc interrogats va haver-hi dos detinguts divendres -inclosa l'exdona de l'assassí- i tres arrestats més ahir, que la policia va detenir després d'inspeccionar el telèfon mòbil que es va trobar a la cabina del camió.