L'OTAN avaluaria "cas per cas" l'assistència a un aliat si invoqués el principi de defensa col·lectiva, la pedra de toc de l'organització, també en el cas que Turquia sol·licités aquesta ajuda per un cop d'estat. "En termes generals, qualsevol decisió es pren per consens dels aliats", va indicar a Efe una font de l'Aliança sobre la possibilitat d'assistència a Turquia en el cas que el país invoqués l'article 5 del tractat de l'Atlàntic Nord si es veiés amenaçat, no ja per una força estrangera, sinó per un cop d'estat.

Encara que van preferir no entrar en "especulacions", els representants de l'OTAN van afirmar que es tracta d'una "decisió política que es pren cas per cas". L'article 5 del Tractat, signat a Washington el 1949, indica que un atac armat contra un o diversos aliats que tingui lloc a Europa o a Amèrica del Nord serà considerat com una agressió contra tots ells, i en conseqüència podran intervenir-hi, fins i tot amb la força, en l'exercici del dret de legítima defensa. D'altra banda, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va confirmar ahir que tant el personal com les unitats que l'Aliança té desplegats a Turquia estan bé després de l'intent de cop d'estat al país.

Suport al govern democràtic

Stoltenberg va informar per Twitter que va parlar amb el comandant suprem aliat per a Europa (SACEUR), el general nord-americà Curtis Scaparrotti, que li va confirmar que "tot el personal i les unitats de l'OTAN a Turquia estan segurs i fora de perill". "Celebro el fort suport mostrat pel poble i tots els partits polítics a la democràcia i al govern triat democràticament de Turquia", va afegir Stoltenberg en un altre missatge per la mateixa xarxa social. Espanya hi manté desplegada una bateria de míssils antiaeris Patriot a la base aèria d'Incirlik, a Adana.