Junts pel Sí (JxS) i la Canidatura d'Unitat Popular (CUP) van aprovar ahir que, per "completar la desconnexió" amb l'estat, hauria d'existir "un mecanisme unilateral d'exercici democràtic" aplicat després de l'aprovació de les lleis de desconnexió, un pacte del qual es van desmarcar Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i el PPC.

L'acord entre els dos grups independentistes es va fer públic en l'inici de l'última jornada de la comissió d'estudi del procés constituent del Parlament, que ha acabat els seus treballs mig any després de néixer amb polèmica, ja que Ciutadans, PSC i PPC van criticar la seva creació i, d'aquests tres grups, només els populars han acudit a algunes de les sessions.

En la jornada d'ahir es van votar les conclusions dels quatre grups participants en una sessió marcada pel creuament de retrets, cosa que no impedirà que previsiblement siguin ratificades en el ple de la setmana que ve per la majoria independentista.

JxS i la CUP van lamentar que CSQP continuï esperant un referèndum acordat amb l'estat i no se sumi al "procés constituent", mentre que el PPC ha alertat del risc de trencar l'"ordenament constitucional" i "enfrontar" la societat catalana.

A la sessió es va plantejar el referèndum unilateral d'independència que ERC i la CUP advoquen per incloure en el full de ruta, davant les reserves de CDC (ara Partit Demòcrata Català).

Les conclusions acordades i aprovades per JxS i la CUP, que són majoria absoluta a la comissió del procés constituent, indiquen que "després de la fase de participació ciutadana es completarà la desconnexió amb la legalitat de l'estat espanyol a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'Assemblea Constituent".

No obstant això, el document no especifica si aquest mecanisme seria un referèndum unilateral, unes eleccions "constituents" -que sí que figuren en el full de ruta de JxS- o els dos passos.

També davant la possibilitat que actuï el Tribunal Constitucional, el text recalca que "les lleis de desconnexió no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal".

"Això no va enlloc", va afirmar durant el debat el president de CSQP, Lluís Rabell, manifestament contrari a "l'aventura no democràtica" i "unilateral" de JxS i la CUP. Rabell va considerar que els grups independentistes han fet un "cop de pilota endavant" i s'han inventat una "història" amb aquest mecanisme, en vistes que "no suscita entusiasme" a la part convergent del Govern el referèndum unilateral que CSQP tampoc subscriu, ja que aposta per acordar-lo amb l'estat. El parlamentari de JxS Lluís Corominas va preguntar a Rabell quina és la seva "proposta" per donar resposta a una societat "aturada": "els estem invitant a venir", va afegir.

La diputada de la CUP Mireia Boya va preguntar a Rabell si vol esperar "al 2078" per celebrar un referèndum acordat o prefereix deixar de "marejar la perdiu" i iniciar ja el procés constituent d'un nou Estat català.

El diputat del PPC Santi Rodríguez, de la seva banda, va constatar que la comissió només ha servit per "al projecte polític" de JxS i la CUP, amb una sèrie de compareixences pensades només per "donar satisfaccions" a aquests dos grups, en un "guió preescrit".

Rodríguez va denunciar, així, que no hi ha hagut representació de la veu de "tots" els catalans i va subratllar que el seu grup no dóna "validesa democràtica" a una comissió que pretén trencar l'"ordenament constitucional" i "enfrontar" la societat catalana.