Quinze dies abans de la inauguració dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, el Brasil va detenir ahir 12 sospitosos de simpatitzar amb l'Estat Islàmic (EI) i de fer "preparatius" per a un possible atemptat durant la cita de l'esport mundial.

Encara que va aclarir que era "una cèl·lula absolutament aficionada" i "desorganitzada", el ministre de Justícia del Brasil, Alexandre de Moraes, va explicar en roda de premsa que alguns dels membres d'aquest grup van arribar a tenir almenys un contacte amb l'EI a través d'Internet.

"Cap força de seguretat seriosa pot ignorar aquest assumpte" per l'aparent manca de coordinació del grup, va indicar el ministre, que va precisar que la investigació sobre els sospitosos va començar l'abril passat i que la detenció es va ordenar quan es va comprovar que podien fer els "preparatius" d'un atemptat.

"Es tracta d'una suposada cèl·lula terrorista, una primera cèl·lula, que va passar de missatges sospitosos per Internet a actes preparatoris" d'un probable atemptat durant els Jocs Olímpics, va dir.

Segons De Moraes, en missatges que intercanviaven a través d'Internet, els sospitosos havien acordat iniciar "entrenaments en arts marcials i tir" i fins i tot gestionaven la compra d'armes. Les autoritats brasileres, en cooperació amb agències d'intel·ligència d'altres països, van comprovar que el grup negociava la compra d'un fusell AK 47 amb venedors d'armes clandestins que operen al Paraguai.

No obstant això, De Moraes va aclarir que "no hi ha confirmació que ho hagin aconseguit", fet que, segons ell, no redueix el potencial risc que comportaven aquestes operacions. També va admetre que aquest intent de comprar armes a través de les xarxes socials revela el caràcter "aficionat" del grup. "Cap cèl·lula terrorista organitzada no compraria armes per Internet", va dir.

De Moraes va explicar que els detinguts, tots brasilers i entre els quals figura un menor d'edat, "no tenien contacte personal", però es comunicaven a través d'aplicacions com WhatsApp i Telegram, i van arribar a entaular comunicació directa amb l'EI per aquests mateixos mitjans.

"Alguns van tenir almenys un contacte amb l'Estat Islàmic per a una espècie de baptisme, per a un jurament" de lleialtat, va indicar. En els missatges exaltaven les activitats terroristes de l'EI, intercanviaven vídeos sobre execucions dutes a terme per aquesta organització i van celebrar els recents atemptats a Orlando, als EUA, i a Niça, a França, va dir De Moraes.

Un dels detinguts pretenia viatjar a l'exterior per "fer un contacte personal" amb membres d'EI, però va desistir, ja que "no tenia recursos econòmics", va explicar el ministre, que va tornar a subratllar el caràcter "aficionat" d'aquest grup, que pel que sembla no tenia finançament. En els missatges interceptats pels serveis d'intel·ligència, els detinguts solien indicar que el Brasil no era "objectiu" del terrorisme, però que "en virtut de la proximitat dels Jocs Olímpics passava a estar dins dels blancs".

El ministre va explicar que la identitat dels detinguts romandrà sota estricte secret judicial, ja que la investigació continua, però va sostenir que la societat estarà informada sobre l'avanç del treball policial amb "absoluta transparència". Segons la Policia Federal, l'operació va ser duta a terme en els estats de l'Amazones, Ceará, Paraíba, Goias, Mines Gerais, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Paraná i Rio Grande do Sul.