El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar ahir que és "possible" que el candidat republicà Donald Trump sigui el seu successor, i va advertir que al magnat li falta "un coneixement bàsic" sobre el món i "no sembla interessat a aprendre".

"Tot és possible", va dir Obama sobre la possibilitat d'una presidència de Trump en una entrevista emesa ahir per la cadena NBC News.

"El que crec que fa por és un president que no sap el que ha de saber i no sembla tenir interès en aprendre el que no sap", va assegurar el governant.

Obama va afirmar que, en les seves conferències de premsa i debats, Trump ha demostrat no tenir "un coneixement bàsic sobre el món, o sobre què és una tríada nuclear, o on són diversos països, o la diferència entre sunnites i xiïtes al món musulmà". "Aquestes són coses que ell no sap i no sembla que hagi passat molt temps intentant-les aprendre" sobre elles, va subratllar Obama.

En el mateix sentit, el vicepresident nord-americà, Joe Biden, va opinar ahir que Trump "no sap res sobre política exterior", i no intenta envoltar-se "de gent que sàpiga" coses sobre el tema al partit republicà. "No crec que sàpiga el que és l'article 5" del tractat de l'OTAN, va dir Biden en una entrevista amb la cadena MSNBC.

Obama, per la seva banda, va assegurar que Trump "no sembla tenir cap pla, ni política, ni propostes ni solucions específiques", i això el distingeix d'altres candidats republicans passats.

També va criticar el magnat per assegurar en diverses ocasions que només ell pot resoldre els problemes dels EUA, en afirmar que "no és així com els fundadors" del país "van dissenyar el sistema" polític.

"No som un govern on un sol home fort ordena tots els altres i desterra als seus enemics. Crec que és important recordar que vivim en una democràcia. I per definició, llavors, la forma en què resolem els problemes és amb la participació de tothom, amb fent discussions i concessions", va apuntar.

Obama, que ahir a la nit va pronunciar un discurs a la convenció demòcrata de Filadèlfia, va opinar que Trump "és algú a qui li agrada l'atenció i que potser s'ha sorprès a si mateix per haver arribat tan lluny" en la carrera republicana a la presidència.

Segons el president, Estats Units "ha tingut bons i mals presidents", i té l'avantatge de tenir una "descentralització" del poder i amb "equilibri de poders", encara que "un candidat que no apreciï aquestes tradicions pot suposar un problema".

"Que si crec que el país pot sobreviure a un candidat en particular? Probablement, perquè som un país molt resistent, però això no és una cosa que convingui posar a prova", va sostenir.

Obama va indicar que, al llarg de la seva carrera, ha vist "tota mena de coses boges" en les campanyes polítiques, pel que no podia descartar que Trump guanyi les eleccions de novembre contra la candidata a qui ell dóna suport, la demòcrata Hillary Clinton.

"El meu consell als demòcrates (...) és que segueixin preocupats fins que s'emetin i comptin els vots, perquè un dels perills en unes eleccions com aquestes és que la gent no es prengui seriosament les coses i es quedi a casa, i que acabem quedant-nos amb l'inesperat", va afegir.

Sostre de vidre

D'altra banda, Hillary Clinton, va intervenir durant uns breus segons a través d'una connexió de vídeo des de Nova York en la convenció del seu partit per agrair als assistents la seva nominació, que unes hores abans s'havia fet oficial.

"És un honor increïble", va començar la ja oficial candidata a la Presidència del país després que se celebrés el vot oficial dels delegats per la nominació al lloc de candidata a presidenta.

"No em puc creure que hàgim obert l'esquerda més gran en aquest sostre de vidre", va considerar l'exprimera dama, després d'una emocionant actuació de la cantant Alicia Keys, que va interpretar a l'escenari de la convenció Superwoman (superdona), en honor a l'assoliment femení per a la història.

"Pot ser que em converteixi en la primera presidenta dels Estats Units", va dir dirigint-se a les nenes que estiguessin escoltant-la. "Però la propera pots ser tu".