El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va assegurar ahir que Occident dóna suport al terrorisme i als que van intentar perpetrar un cop d'estat a Turquia el 15 de juliol passat. "Jo pregunto: ¿Occident dóna suport al terrorisme aquí o no li dóna suport? ¿Occident recolza la democràcia o els colpistes i el terror?" va dir el cap d'estat durant un discurs davant de representants d'altes instàncies econòmiques del país.

"Lamentablement, aquest Occident dóna suport al terrorisme i s'alinea amb els colpistes. A ells no els afecta com a nosaltres, però a nosaltres sí que ens afecta", es va respondre Erdogan a sí mateix. "Cal dir-ho clarament, cal expressar la nostra tristesa: no hem rebut el suport que esperàvem dels nostres aliats durant i després de l'intent del cop, igual que passa amb la nostra lluita contra altres organitzacions terroristes", va dir el president.

Al llarg de la seva compareixença davant dels magnats econòmics, el president turc també va voler destacar que "en alguns aeroports europeus s'han posat anuncis que diuen 'No vagi a Turquia: anar a Turquia enforteix Erdogan". "Com ha der ser això democràtic? No sóc un president que va arribar al càrrec amb un cop. Sóc un president elegit pel 52 per cent dels vots del poble", va recordar.

A més a més, el president turc va lamentar que al món hi hagi "ignorants que diguin que no se sap qui va dirigir el cop" quan, al seu parer, "hi ha totes les proves" que va ser Fethullah Gülen, el predicador que es troba en un exili voluntari als Estats Units, qui va intentar fer el cop d'estat a Turquia.

"Aquest cop no es va planificar a l'interior del país. Hi ha actors dins, però el guió del cop va ser escrit a l'estranger", va assegurar el president. Erdogan també va afirmar que "l'aplicació de l'estat d'emergència compleix amb totes les normes de la Unió Europea", va sentenciar Erdogan en la seva intervenció.