La direcció general de Joventut de la Generalitat va publicar ahir un protocol per prevenir i procedir en cas d'abús sexual en l'educació en l'oci, i assegurar que l'oci sigui un "espai de protecció".

Segons va assenyalar la Generalitat en un comunicat, "els vincles de confiança" amb els professionals i voluntaris que participen en aquestes activitats augmenten la probabilitat que un menor o jove "verbalitzi situacions de maltractament i d'a- busos".

Però al mateix temps, i malgrat que els abusos sexuals en les activitats d'educació en l'oci són "infreqüents", el departament adverteix que "cal ser conscient que les activitats que es realitzen poden tenir riscos, si hi ha un abús de confiança o si els límits no queden clars".

Segons dades del Consell d'Europa, un de cada cinc nens és víctima d'abusos sexuals, normalment per part d'un adult, però també en duen a terme altres nens o adolescents; entre el 70 i el 85% dels abusos es produeixen en un entorn de confiança per al menor, com la família, l'escola o el seu entorn social més pròxim.

A Catalunya, un terç dels menors de 0 a 18 anys participava en alguna o algunes d'aquestes activitats el 2011, indica la Generalitat, mentre que les dades que tenen actualment les entitats de primer i segon nivell en el món de l'educació en l'oci parlen d'uns 500.000 menors i 25.000 monitors en total.