El jutge de l'Audiència Nacional de Madrid Fernando Andreu va rebutjar ahir per tercera vegada deixar en llibertat el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, a la presó des del 18 d'abril, davant del perill de fuga i de destrucció de proves. Andreu va adoptar aquesta decisió a instàncies de la Fiscalia de l'Audiència Nacional i en substitució del seu company Santiago Pedraz, que està de vacances i que és l'instructor de la causa oberta a Bernad i al president d'Ausbanc, Luis Pineda, per quatre presumptes xantatges per retirar acusacions, entre elles la que Manos Limpias exerceix contra la infanta Cristina en el cas Nóos.

Aquesta és la tercera vegada que Bernad reclama la seva excarceració després de la seva detenció en l'anomenada operació Nelson. La segona vegada que ho va demanar va proposar quedar en arrest domiciliari i va al·legar els problemes de salut que l'han portat a haver de ser operat d'un despreniment de retina quan ja es trobava a la presó.

Aquesta cop, el fiscal del cas, Daniel Campos, es va tornar a oposar a la seva posada en llibertat i va al·legar que encara persisteix el risc de fuga i de destrucció de proves, el que fa desaconsellable de moment la seva excarceració. A aquests riscos, el fiscal afegia també que els delictes que se li imputen a Bernad -organització criminal i extorsió- "superen àmpliament el mínim" exigit per l'article 503 de la Llei d'enjudiciament criminal.