La consellera de la Presidència, Neus Munté, va garantir ahir en roda de premsa que el Govern mantindrà el seu full de ruta sobiranista i va negar que el Tribunal Constitucional (TC) pugui actuar com un "tribunal executor", que sigui capaç de tombar "opinions o debats que tenen un caràcter polític".

En la línia de les primeres reaccions d'abans d'ahir de Junts pel Sí i del mateix president Puigdemont, Munté va evitar, en roda de premsa, comprometre's a acatar el que dictamini el TC en relació amb el procés constituent català i va posar tot l'accent en "l'obediència d'aquest Govern al mandat democràtic del 27-S".

Això significa que el Govern té la "voluntat de continuar avançant" en el desplegament del seu full de ruta sobiranista "amb tota la celeritat" possible, perquè es tracta d'un camí "plenament democràtic, que sorgeix de les eleccions del 27-S" en les que van votar tots els catalans.

Segons Munté, és "absolutament legítim" que el TC actuï com a "àrbitre" per dictaminar si les lleis s'ajusten o no a la Constitució, però no pot "entrar a dirimir" sobre la constitucionalitat de "debats parlamentaris, declaracions polítiques o conclusions que emanen del normal funcionament del Parlament", cosa que passa "massa sovint".

Ni el TC és un "òrgan executor" ni la Constitució hauria de ser concebuda com un "codi penal", va remarcar la consellera, que va recordar que la Carta Magna "empara la llibertat d'expressió i d'opinió", per la qual cosa no hauria de ser possible anul·lar les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent català.

Arriben les notificacions del TC

Ahir al migdia, al final de la reunió setmanal del Govern, representants del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van lliurar personalment als membres de l'executiu català la resolució del Tribunal Constitucional amb la qual suspèn les conclusions del procés constituent aprovades el 27 de juliol per la cambra catalana i que obren la porta a una via unilateral cap a la independència.

Justament a la reunió d'ahir, l'última abans del parèntesi estiuenc fins al 30 d'agost, el govern que presideix Carles Puigdemont va analitzar les conseqüències de l'últim pas donat pel Constitucional.

Després de dies d'especulacions sobre les accions que podria emprendre el Tribunal Constitucional contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Munté es mostrava convençuda que el govern del PP voldria que l'alt tribunal "hagués anat molt més enllà" amb aquesta decisió.

Per a Munté, les conclusions aprovades pel ple del Parlament la setmana passada entren dins de la categoria de "declaracions polítiques respectables, emparades en el dret a la llibertat d'expressió i opinió" recollit en la Constitució.