La consellera de la Presidència, Neus Munté, va advertir ahir que no pensa "negociar" amb la CUP la seva confiança en el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha ajornat fins a final d'agost o principi de setembre la reunió que havien de mantenir amb els anticapitalistes.

Els últims dies, la CUP havia deixat clar que no es reunirà amb el Govern català per començar a negociar la proposta de Pressupostos per al 2017 si abans no hi ha una cimera per redefinir el full de ruta que ha de fer possible la "ruptura democràtica" amb l'estat.

En declaracions a l'emissora de ràdio RAC1, Munté va dir ahir que no li "sembla correcte" que la CUP "vulgui marcar el ritme o condicionar una qüestió de confiança" convocada per Puigdemont després que els anticapitalistes no hagin "respectat els acords signats" a principi de legislatura per donar estabilitat al Govern de la Generalitat.

Munté va voler ser contundent a l'hora de deixar clar que el Govern no es deixarà doblegar per les condicions que imposi la CUP per donar suport a Puigdemont: "la confiança no es negocia, la confiança es té o no es té. Es negocien uns Pressupostos, unes lleis, els debats d'investidura, però la confiança no es negocia", va subratllar.

La reunió que havia de servir per començar a explorar un acord de cara a la qüestió de confiança encara "no s'ha produït, no té data" i queda postergada a "l'última setmana d'agost o la primera de setembre".

Serà aleshores quan "hi haurà trobades i contactes, no només amb la CUP, sinó amb el conjunt de formacions polítiques": "parlarem amb tots, ho farem sense tancar acords amb ningú. Hi ha temps", va assegurar la portaveu de l'executiu català, que es va mostrar disposada a debatre sobre si cal incloure en el full de ruta sobiranista un referèndum unilateral d'independència, si compta amb un "suport molt ampli".

Segons Munté, "seria bo no haver de negociar fins a l'últim moment" amb la CUP i mantenir fins al límit la incertesa de si se supera o no la qüestió de confiança del 28 de setembre, tal com ja va passar amb la investidura del President de la Generalitat.

No obstant això, "no ens hem d'obsessionar amb una data concreta", va assenyalar Munté, que va evitar comprometre's a aconseguir l'aval de la CUP a Puigdemont abans de la Diada de l'11 de Setembre.

Munté, que va insistir que cal vincular "clarament" el suport a Puigdemont en la qüestió de confiança amb el suport als Pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve, ha demanat a la CUP que "faciliti la feina al primer govern independentista que té Catalunya". "Treballem conjuntament i no ens posem més pals a les rodes", va reclamar Munté, que va assegurar que per a ella és una "incògnita" si el nou secretariat nacional de la CUP facilitarà les relacions amb el Govern.

Resposta al Constitucional

Paral·lelament, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert van apuntar ahir a la necessitat d'una resposta "democràtica i contundent" per part de la ciutadania en cas que el Tribunal Constitucional acabi inhabilitant l'actual presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell. De Gispert va subratllar el "suport total" que ja li han transmès a Forcadell i va garantir que els expresidents haguessin actuat exactament igual que ella en la tramitació de les conclusions de la comissió del procés constituent. De fet, tots van assegurar que tampoc veuen cap base jurídica que pugui portar a la inhabilitació la presidenta del Parlament.