El candidat republicà a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, va ser objecte ahir de nombroses crítiques després d'assegurar que els amants de les armes poden "fer alguna cosa" per detenir la seva rival, la demòcrata Hillary Clinton, el que va ser interpretat com una crida a la violència. En un acte celebrat ahir a Carolina del Nord, Trump va insistir en un del seu habituals atacs a Clinton, en assegurar que la seva rival demòcrata "vol essencialment abolir la Segona Esmena", inclosa en la Constitució dels EUA i que defensa el dret a tenir armes.

Però la polèmica va sorgir arran del comentari que Trump va afegir: "per cert, si aconsegueix triar jutges [del Tribunal Suprem], no hi haurà res a fer, tot i que per a la gent de [que defensa] la Segona Esmena, potser sí que hi ha alguna cosa [que poden fer]. No ho sé", va afirmar. Immediatament, les crítiques a les xarxes socials i els mitjans de comunicació, especialment del bàndol demòcrata, no es van fer esperar en expressar la seva indignació pel que va ser considerat una incitació a la violència. "Trump empra amenaces de mort perquè és un covard patètic que no és capaç d'assimilar el fet que perd enfront d'una dona", va dir en el seu compte de Twitter la senadora demòcrata Elizabeth Warren, una de les més ferotges crítiques del candidat republicà.

El multimilionari novaiorquès va qualificar reiteradament Warren de manera pejorativa com "Pocahontas", en referència als suposats orígens indígenes de la senadora i exprofessora de la Universitat de Harvard. Com sol ser habitual, el magnat va recórrer a la mateixa xarxa social per culpar els mitjans de comunicació i va assegurat que "estan desesperats per distreure l'atenció". "El que he dit és que els ciutadans partidaris de la Segona Esmena s'han d'organitzar i votar per salvar la nostra Constitució!", va dir després el magnat. Clinton va sortir, per la seva banda, al pas amb un tuit en què subratllava que "una persona que busca ser president dels EUA no pot suggerir la violència de cap de les maneres". Una de les reaccions més contundents va provenir de l'exdirector de l'Agència Central d'Intel·ligència, el general retirat Michael Hayden, que va recalcar que, "si algú hagués dit això fora del saló, estaria a la part de darrere d'una furgoneta de policia, amb el Servei Secret i sent interrogat".