El grup gihadista Estat Islàmic (EI) manté retinguts uns 70.000 civils a Al-Qayara, al sud de Mossul, per utilitzar-los com a escuts humans davant la ofensiva imminent de les forces iraquianes, que ja han envoltat aquesta ciutat. Des que les tropes, amb el suport de milicians tribals, van bloquejar tots els accessos a la localitat i van tallar-ne les vies de subministraments, els extremistes es preparen per frenar l'assalt amb mètodes que asfixien encara més la població.

L'alcalde de la comarca, Saleh al-Yaburi, va explicar a Efe que a Al-Qayara romanen almenys 70.000 persones, mentre que 40.000 més havien aconseguit fugir cap a llocs segurs a les províncies properes de Kirkuk i Saladín, abans que els radicals despleguessin franctiradors a les sortides.

"Els gihadistes impedeixen a milers de famílies abandonar la població per utilitzar-los com a escuts humans", va assegurar Al-Yaburi sobre els mètodes d'EI per frenar l'operació d'alliberament de la ciutat. La irrupció a l'urbs, que és en poder dels extremistes des del juny del 2014, és l'últim pas després que les tropes iraquianes arrabassessin a EI el control de diverses localitats i zones a la perifèria d'Al-Qayara.

A més de retenir els civils, els terroristes estan cremant pous de petroli per obstaculitzar amb el fum que generen els incendis les operacions de l'aviació militar iraquiana.

Asfíxies per gasos

Segons el responsable de la comarca d'Al-Qayara, almenys 30 persones, la majoria de les quals menors i ancians, van morir els últims dies asfixiats a causa dels gasos tòxics que emanen aquests incendis.

A aquestes intoxicacions se suma que EI està abocant el petroli cru al riu Tigris des dels jaciments de Nayma, la qual cosa suposa un perill per al medi ambient. Abu Yabr al-Lhibi, un habitant d'Al-Qayara, va assegurar a Efe que núvols de fum cobreixen la ciutat entre la "indiferència" dels membres d'EI davant aquesta situació. No són, no obstant això, indiferents als moviments de la població: "cacen qualsevol persona que intenta abandonar la ciutat", va dir Al-Lhibi desesperat. Per a aquest ciutadà, el retard de les forces iraquians a alliberar Al-Qayara reforça els crims d'EI.