Avui Ciutadans i PP aprofundiran en les negociacions per la investidura, que reprendran després del cap de setmana, unes converses que es preveuen àrdues. Tots dos partits reclamen al PSOE que rectifiqui la negativa a facilitar la investidura de Mariano Rajoy, encara que sigui, com demana la formació taronja, amb un sí amb "el nas tapat".

Mentre el PP prossegueix l'ofensiva contra el líder del PSOE, Pedro Sánchez, en apel·lar-lo a la responsabilitat per evitar unes terceres eleccions i considera que el seu no seria, en paraules del president del PP basc i candidat a lehendakari, Alfonso Alonso, "una falta de respecte a Espanya", Ciutadans li demana que permeti que Mariano Rajoy passi la investidura, encara que sigui de puntetes.

I de puntetes, per al portaveu parlamentari de Ciutadans i membre del Comitè Executiu, Carlos Carrizosa, significa fer "un sacrifici" -encara que a Sánchez no li agradi, diu- en un "gest de responsabilitat democràtica", simplement per desbloquejar la situació política i evitar així unes terceres eleccions.

La por en tots dos partits sembla que agafa força a mesura que avancen les negociacions, ja que, malgrat que aquestes fructifiquin, podrien ser en va si la investidura de Rajoy resulta fallida. Per això, Ciutadans insisteix a llançar el missatge que ha expressat Carrizosa, que va al·ludir al fet que a Ciutadans tampoc no li agrada Rajoy, però creu que la formació taronja ha de fer, igual que el PSOE, "allò que beneficia els interessos generals i la democràcia espanyola".

Rajoy trucarà a Sánchez

En la seva ofensiva al PSOE, Rajoy es va mostrar més conciliador que Alonso en la seva crida i ahir es va tornar a dirigir a Sánchez, novament des del seu tradicional passeig vacacional pels municipis de Pontevedra. Des d'allí, i a punt de trucar-li aquesta setmana per mantenir una reunió, espera que canviï de posició per "no generar més problemes dels que la vida porta" i el va instar a no rebutjar uns pressupostos que "ni tan sols sap quins seran", perquè fer-ho, va opinar, té "bastant poc sentit".

En el que van coincidir frontalment Ciutadans i PP és a reiterar a Sánchez la inviabilitat d'intentar configurar una majoria alternativa, una qüestió que Rajoy veu com un "disbarat" i Carrizosa com una "sortida" que "no és possible", ja que caldria comptar amb els que "volen trencar la convivència entre els espanyols", en al·lusió als partits independentistes.

Un acord contra el País Basc

El candidat número u del PNB al Parlament Basc per Bizkaia, Josu Erkoreka, va advertir ahir que un possible acord de govern entre el PP i Ciutadans podria ser "el cop de gràcia definitiu i irreversible" a l'autogovern basc. Erkoreka va expressar la seva preocupació perquè a Madrid "sembla que comença a configurar-se un projecte de govern que aglutinaria" el PP i Ciutadans. "Si l'experiència de la majoria absoluta del PP ha estat molt negativa per a l'autogovern i el model de convivència i social basc, la incorporació de Ciutadans pot ser el cop de gràcia definitiu i irreversible per al nostre autogovern, i això és profundament preocupant", va assenyalar.

Seria, segons el seu judici, una "confluència d'interessos entre qui ja ve acreditant una actitud radicalment contrària a l'autogovern basc i qui predica obsessions com la desaparició del concert econòmic i la supressió de la tradició foral basca". Erkoreka va demanar a la ciutadania basca que adquireixi consciència d'aquesta "amenaça" i ha assegurat que el PNB és un "mur infranquejable".