L'últim grup de civils sirians i milicians del feu rebel de Daraya, situat als afores de Damasc, va abandonar ahir la ciutat sota la supervisió de l'ONU i la Mitja Lluna Vermella Siriana, després de l'acord aconseguit entre el règim i els grups armats de la població.

Segons l'ONG Observatori Sirià dels Drets Humans, Daraya va quedar totalment buida, després de l'evacuació d'almenys 3.200 civils i 800 rebels que resistien els atacs continus de les forces armades lleials al president sirià, Baixar al-Assad.

Els últims autobusos van sortir de la ciutat amb els civils que encara quedaven en a l' interior i que van començar a marxar-ne ahir, cap a refugis de localitats de la perifèria de la capital. Paral·lelament, l'última tanda d'homes armats va abandonar la ciutat en direcció a la província d'Idlib, al nord-oest de Síria i controlada per forces rebels i la facció siriana del grup terrorista Al-Qaida.

Abans, els combatents van lliurar a les forces del règim els presoners que mantenien retinguts i els cadàvers dels efectius d'Al-Assad, que custodiaven.

Es compleix el pacte

D'aquesta manera, finalitza l'acord assolit dijous passat entre els rebels i les forces del règim, que incloïa el lliurament de l'armament pesat i mitjà i la possibilitat d'abandonar la ciutat amb el compromís del govern d'Al-Assad que no prendria represàlies policials contra ells.

Daraya ha estat assetjada pel govern des del 2012 i bombardejada gairebé diàriament pel règim des del juny passat. La seva importància estratègica resideix en la proximitat de l'aeroport militar de Mezze, així com de l'autovia que uneix la capital siriana amb el Líban, un punt de transport vital per a l'avituallament d'armes i aliments bàsics, com també per a la circulació de les tropes.

16 morts en un funeral

Almenys 16 persones van morir ahir i diverses més van resultar ferides pel llançament de dos barrils carregats d'explosius per helicòpters del règim sirià contra un funeral, al barri de Bab al-Nairab a la ciutat d'Alep (nord del país), segons va informar l'Observatori Sirià dels Drets Humans. Segons un comunicat de l'ONG, el nombre de morts podria augmentar, perquè hi ha ferits en estat greu i persones desaparegudes. D'altra banda, ahir es van intensificar els xocs entre les tropes turques i les kurdes presents en territori sirià.