Itàlia va oferir ahir el primer funeral d'estat per les víctimes del terratrèmol que a la matinada del 24 d'agost va assolar el centre del país, una cerimònia a la qual van assistir familiars, amics i autoritats. El president de la República, Sergio Mattarella, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, van participar en l'acte, que va començar al voltant de les 11.25 i va concloure unes dues hores i mitja després.

La cerimònia va tenir lloc al poliesportiu municipal situat als voltants de l'hospital Mazzoni d'Ascoli Piceno, localitat de la regió de les Marques. En l'interior, familiars de les víctimes van seguir la missa a les primeres files al costat dels fèretres amb els cossos de 35 dels 290 morts pel sisme, mentre que d'altres van preferir romandre asseguts a terra abraçats als taüts. El bisbe d'Ascoli Piceno, Giovanni d'Ercole, en la seva homilia, va assegurar que els campanars de les localitats afectades "han caigut, no sonen més", però, va afirmar que "tornaran a tocar, recuperaran el so del matí de la Pasqua". "No tingueu por de cridar el vostre patiment, però no perdeu el valor. Junts reconstruirem les nostres cases i esglésies", va dir. Se segueix actualitzant el recompte provisional de víctimes, que ahir es va elevar als 291 morts.

El primer ministre italià va assegurar als familiars que el govern treballarà en les pròximes setmanes per garantir l'accés a l'escola dels infants afectats per la tragèdia i també en la reconstrucció dels pobles. A la matinada de dissabte es van registrar rèpliques sísmiques de 4 graus a la província d'Ascoli Piceno.