La manifestació de la Diada de l'11 de setembre convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural reclamarà que el procés independentista culmini "ràpid i bé" i que es recorri, si és necessari, a un referèndum unilateral.

Així ho va explicar ahir el president de l'ANC, Jordi Sànchez, després de participar en una reunió del secretariat nacional de l'entitat celebrada al monestir de Pedralbes de Barcelona, en la qual es van debatre els últims detalls de l'organització de la manifestació de la Diada. En acabar la reunió, Sánchez va declarar que les entitats organitzadores de la manifestació volen que "la gent surti al carrer per evidenciar que el que volem és culminar el procés independentista".

Sànchez es va referir a l'advertència del TC a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent i va criticar que l'estat hagi optat per "la via de la judicialització" i hagi abandonat la del "diàleg polític". En aquest sentit, el president de l'ANC va expressar el suport de les entitats sobiranistes "a totes les persones i institucions que es vegin amenaçades".

També es va referir a aquestes advertències el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que va dir: "no entenem com la fiscalia ha lliurat l'informe al TC intentant anar per la via penal contra una representant legítima del poble de Catalunya com és la presidenta Forcadell".

El baluard més important

"En aquest sentit, estem convençuts que aquest 11 de setembre tots els demòcrates que creuen i estan convençuts que la democràcia és el baluard més important que tenim les societats sortirem al carrer per defensar les institucions catalanes i els drets dels catalans i les catalanes a decidir el nostre futur", va afegir Cuixart.

Els presidents de les entitats sobiranistes van fer una crida a la participació, i a la inscripció prèvia, als actes descentralitzats en cinc punts que organitzen de cara a l'Onze de Setembre. "És una crida a tots els demòcrates de Catalunya", va afirmar Cuixart apel·lant als que entenen que la democràcia "està qüestionada i que hi ha un estat impropi que no vetlla pels interessos dels ciutadans". En aquest context, els va convidar a sortir al carrer per defensar el "dret a decidir el seu propi futur".

En una línia semblant es va expressar el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que va defensar la proposta d'acte com a "descentralitzada però unitària". "Se sap que tindrà més unitat que l'any passat dels espais socials i polítics partidaris del dret a decidir", ha afegir sense citar els comuns. En qualsevol cas, per a les dues entitats, les reivindicacions per aquest any passen pel dret a decidir i per la independència, i culminar el procés, per "raons democràtiques i de dignitat".

Per això, i amb uns 100.000 inscrits als actes, Sànchez va defensar que per la Diada es fes un clam a favor de la independència i perquè es "culmini" el procés amb la mirada posada en la darrera aposta de l'ANC, un referèndum vinculant, que seria el "pas final" que haurien de liderar les institucions.