L'Onze de Setembre del 2016 tornarà a tenir protagonisme ciutadà al carrer, com l'ha tingut els últims anys i com el va tenir la Diada del 1976 a Sant Boi de Llobregat, el primer Onze de Setembre posterior a la mort del dictador.

Aleshores, més de 70.000 persones es van reunir a la plaça de Catalunya per reivindicar "Llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia". Quaranta anys després, els comuns han decidit organitzar un acte propi a Sant Boi, precisament per commemorar l'efemèride i també per celebrar la Diada.

Podem, BComú, ICV i EUiA organitzaran conjuntament un esdeveniment que encara no té lloc ni data oficial, tot i que les fonts consultades apunten que, probablement, es farà el mateix diumenge dia 11.

Segons va avançar el diari Ara i va confirmar l'ACN, el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, va fer arribar una carta als afiliats per demanar-los que assisteixin a aquest acte commemoratiu.

L'acte de Sant Boi no serà excloent de la resta d'esdeveniments que es facin en el marc de la Diada. És a dir, els partits podran participar en la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova i també en els actes institucionals que es facin tant el dia 10 com el dia 11.

Fonts de tots els partits també van explicar que la intenció és no coincidir tampoc amb les manifestacions convocades per l'ANC i Òmnium Cultural a la tarda.

Podem encara no ha decidit si participarà com a organització en les altres mobilitzacions de la Diada, especialment la independentista. Ho decidirà el cap de setmana que ve en el consell ciutadà del partit.

Dilluns també prendrà la decisió EUiA en la seva comissió nacional. Barcelona En Comú té previst prendre una posició formal en els propers dies, tot i que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja es va mostrar partidària "de ser-hi abans que no ser-hi".

Per la seva banda, ICV és l'única formació de la confluència que, ara per ara, ja ha decidit que no prendrà part en les mobilitzacions independentistes, mateixa posició que adoptaràn tant PP com Ciutadans davant la motivació independentista dels actes organitzats per l'ANC i Òmnium Cultural.