BComú, el partit que lidera Ada Colau, participarà finalment a la manifestació independentista de la Diada malgrat tenir una "clara discrepància" amb el full de ruta del Govern de JxSí, per "rebutjar" els atacs de l'executiu del PP a l'autogovern català i la "criminalització" del dret a decidir.

Segons informava BComú en un comunicat, la formació que lidera l'alcaldessa Ada Colau ha decidit finalment assistir a la manifestació que han convocat les entitats sobiranistes per a l'11 de setembre, alhora que també participaran en els actes institucionals organitzats pel Govern i l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres.

BComú argumentava la seva participació en la manifestació independentista convocada per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium per mostrar el seu rebuig "als reiterats atacs a l'autogovern del país i a la criminalització del dret a decidir, i per defensar les nostres pròpies conviccions republicanes i sobiranistes".

Això no obstant, el partit de Colau aclaria en el comunicat que participaran en la manifestació independentista, però que ho faran "des d'una clara discrepància amb el full de ruta del Govern de Junts pel Sí i amb moltes de les seves polítiques".

BComú assenyalava que la celebració de la Diada es produeix en un context "singular", el d'"una forta regressió centralista i autoritària i d'un atac sense precedents contra llibertats i drets socials elementals" que el govern del PP fa anys que "abandera".

A més, afegia el comunicat, "moltes de les expressions legítimes de rebuig a aquesta situació han estat objecte de reaccions arbitràries i criminalitzadores". "Sovint hem vist com el poder judicial, el Tribunal Constitucional i les mateixes forces de seguretat s'han instrumentalitzat per bloquejar les crítiques al Règim del 78 i per evitar que la veu de la ciutadania de Catalunya sigui efectivament escoltada", deia el partit.

D'altra banda, l'anunci de l'acord entre el PP i C's i el mateix discurs de Mariano Rajoy a la sessió d'investidura al Congrés de Diputats "agreugen encara més aquesta situació", ja que "confirmen la vocació centralista i antisocial de les principals forces de dretes d'Espanya, i suposen una amenaça per a l'autogovern de Catalunya".