La reunió d'un Comitè Federal del PSOE per debatre l'escenari polític es perfila per a després de les eleccions gallegues i basques del 25 de setembre, encara que la direcció del partit no preveu que els partidaris d'abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy aconsegueixin una majoria suficient per canviar la seva posició.

Entre els membres del Comitè s'estén cada vegada més la idea que l'executiva convocarà una reunió ordinària després d'aquests comicis per analitzar els seus resultats, i que s'hi podrà debatre l'estratègia del partit en funció de l'escenari de governabilitat que hi hagi en aquell moment .

Fonts pròximes al secretari general, Pedro Sánchez, van dir a Efe que això és "el més lògic", i que creuen que al final no hi haurà barons ni dirigents territorials destacats que s'atreveixin a demanar obertament l'abstenció del PSOE a un govern del Partit Popular.

En aquesta línia, el portaveu parlamentari dels socialistes, Antonio Hernando, va dir ahir a RNE que li sembla "inconcebible" que el Comitè Federal dels socialistes acordi un "canvi de criteri" al no rotund que Sánchez va dir dimecres des de la tribuna.

El diputat per Madrid Rafael Simancas també es va mostrar convençut que la posició del Comitè Federal no variarà, perquè, d'això, en depèn la "credibilitat" del mateix partit.

Ahir també va ser el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, el que va defensar amb més rotunditat que el Comitè Federal s'ha de reunir per debatre què pot fer per evitar unes terceres eleccions a Espanya.

A la petició de Vara s'hi van sumar ahir el president castellanomanxec, Emiliano García-Page, que va opinar que "no s'ha de tenir por del Comitè Federal", i que "en un moment determinat" pot proporcionar "un punt de reflexió afegida", va argumentar.

El president d'Extremadura va ser el primer de mostrar-se partidari públicament, poc després de les eleccions, d'una "mínima abstenció d'última hora" per possibilitar la investidura de Rajoy.

Mentrestant, la presidenta andalusa, Susana Díaz, continua mantenint silenci, a l'espera de veure quins passos fan "tots els actors polítics del partit", segons va apuntar ahir el portaveu parlamentari, Mario Jiménez.