La manifestació independentista de la Diada passa dels 200.000 inscrits, 50.000 menys que en la mateixa data del 2015, segons van explicar aquest divendres els organitzadors, que van reclamar "unitat" a les forces sobiranistes i van assegurar que el referèndum unilateral "no serà l'eix central" de la mobilització.

Així ho van apuntar en roda de premsa a Barcelona el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que van presentar el cartell d'aquesta Diada, amb el lema "Som el somni, estem a punt", en què es veu un grup de mans alçades sota un gran punt groc que simbolitza que "el futur és a les mans" dels catalans.

Ahir, segons els organitzadors de la manifestació, la xifra d'inscrits s'elevava a 203.808 persones, 50.000 menys que la mateixa data de l'any anterior. "És cert que van lleugerament per sota d'altres anys", va reconèixer Sànchez, que va negar que hi hagi "fatiga o empipament" entre el moviment independentista i va afirmar que, en tot cas, el ritme d'inscripcions ha augmentat els últims dies i s'espera que avanci més en l'última setmana, de manera que "serà novament una Diada de gran mobilització ciutadana". Una manifestació que serà "descentralitzada", però que tindrà Barcelona de nou com a nucli principal, amb 124.000 inscrits ahir, davant els altres quatre epicentres: 23.600 a Berga, 23.480 a Salt (Gironès), 17.850 a Tarragona i 14.384 a Lleida.

Sànchez es va mostrar "convençut" que Barcelona "tornarà a tenir una de les grans mobilitzacions, com en les últimes Diades", però va fer una altra "crida" que la ciutadania s'inscrigui a un dels 44 trams disponibles per facilitar l'organització. En tots aquests trams es desplegaran a més un total de seixanta colles castelleres, que executaran un "element simbòlic" en un instant concret de la celebració, a més de tot un conjunt d'activitats paral·leles i fires d'entitats.

El president de l'ANC va deixar clar que el referèndum unilateral no serà l'"element central" de la manifestació, a fi de garantir una "mobilització plural", "aglutinadora" i de "consens", encara que sí que es reivindicarà en alguna intervenció. En canvi, es posarà èmfasi en l'"exigència de compromís" i la "confiança que aquest procés acabarà, acabarà bé i acabarà ràpid", va dir Sànchez, mentre que Cuixart va demanar que sigui la "Diada de tots". "És una Diada que interpel·la tots els demòcrates de Catalunya sobre el fet que, si no hi ha govern a l'Estat espanyol, és perquè no volen negociar un referèndum. Si Mariano Rajoy no és avui president és perquè neguen el dret a decidir dels catalans", va dir.