El Registre de Partits dependent del ministeri de l'Interior instava ahir els promotors del Partit Demòcrata Català (PDC), liderat per Artur Mas, a canviar tant la seva denominació, ja que considera que la proposta actual genera confusió a l'elector, com les sigles, perquè ja existeixen, i donar nom a una altra formació política.

L'expresident català Artur Mas va denunciar ahir en roda de premsa una "operació política del ministeri de l'Interior" després de rebre la notificació. Segons Mas, avisava que els objectius independentistes dels seus Estatuts poden contravenir la llei de partits.

"No ens volen ni en pintura, no ens volen ni inscriure com a partit polític amb mil excuses", va denunciar el president del PDC, Artur Mas, en una roda de premsa juntament amb la cúpula de la formació fundada a partir de CDC, en què es va informar de la resposta del ministeri de l'Interior pel conflicte de les noves sigles.

Mas, pocs dies abans de la Diada de l'11 de setembre, va demanar la solidaritat de la ciutadania per "enfrontar-se a aquests poders molt durs" de l'Estat, i va assegurar que el seu partit "s'acabarà inscrivint" al registre amb una nova estratègia "clara" que es definirà la setmana que ve.

Segons el PDC, l'escrit del Registre de Partits del ministeri de l'Interior adverteix que l'horitzó polític de la independència que figura en el preàmbul dels estatuts del partit podria incórrer en una incompatibilitat de la llei de partits, cosa que és un "escàndol de primera magnitud", en paraules de la coordinadora nacional del PDC, Marta Pascal.

En el comunicat, el ministeri de l'Interior va aclarir que el registre "no ha denegat" la inscripció al partit de Mas, sinó que es va limitar a sol·licitar per escrit, el 30 d'agost, a la comissió promotora de la formació "solucionar" nombrosos "defectes formals", cosa necessària per seguir el procés.

"Es tracta d'una actuació de tràmit, no la resolució de l'expedient", afegia el ministeri, que explicava que entre els esmentats defectes per solucionar hi ha el canvi de denominació i les sigles proposades, així com d'altres d'existents en la redacció dels estatuts per a la seva perfecta adaptació al que exigeix la llei espanyola.

Respecte a la denominació proposada, Interior va comunicar als promotors del PDC que existeixen altres partits ja registrats amb una denominació molt semblant a la que es proposa per al nou partit, cosa que faria impossible la seva inscripció.

Segons la Llei de partits, el nom no podrà coincidir, assemblar-se o identificar-se, ni tan sols fonèticament, amb la de cap altre partit ja inscrit al registre.

Interior va recordar que diversos dels partits afectats per la similitud en la denominació o en les sigles proposades, Demòcrates de Catalunya (Demòcrates), Partit Demòcrata de Catalunya i Plataforma Democràtica de Catalunya, es van dirigir al Registre de Partits Polítics fent constar la seva oposició que l'esmentada denominació fos registrada.

A més, el Tribunal Constitucional va avalar aquest precepte i va indicar que la denominació dels partits "està al servei d'una identificació clara i diferent de qui presenti la candidatura perquè la voluntat política que els sufragis expressin es correspongui, amb la major fidelitat possible, a l'entitat real de qui al llarg de la campanya electoral així els reculli".

Sobre les sigles del nou partit, el registre de partits va deixar clar que les sigles PDCat estan registrades a nom d'un altre partit al Registre de Partits Polítics.

Finalment, Interior també deixava constància que, segons l'escrit tramès a la comissió promotora de la formació catalana, els fins perseguits pel partit no s'inclouen en el requeriment efectuat, sinó que simplement es va advertir que "la no-submissió a l'ordenament jurídic per a la consecució dels esmentats fins podria ser contrària a l'article 6 de la Llei de partits polítics".