Els Estats Units i Rússia van arribar ahir a un acord per a una nova treva de les hostilitats a Síria, que començarà demà i que implicarà la fi total de les operacions de combat, inclosos els bombardejos aeris. El secretari d'Estat americà, John Kerry, va anunciar que després d'un període de set dies de respecte a la treva, els dos països prepararan atacs coordinats contra posicions dels grups terroristes Al-Nusra i Estat Islàmic.

Paral·lelament, l'ajuda humanitària haurà de començar a entrar de manera regular en totes les localitats assetjades, la qual cosa, juntament amb la reducció de la violència, ha estat una condició per tal que l'oposició siriana s'incorporés a les negociacions de pau emparades per l'ONU. L'acord també fa referència al cas concret d'Alep i el compromís que "totes les part combatents" es retiraran de la ruta de Castelo, una de les vies principals d'accés a la ciutat i entorn a la qual es crearà una zona desmilitaritzada. Això permetrà reprendre el trànsit humà i civil a través d'aquest camí.

Kerry va descriure el resultat de mesos i setmanes de negociacions entre els equips militars i diplomàtics dels dos països amb un pla que pot convertir-se en "un punt d'inflexió" per Síria, després de cinc anys i mig d'una guerra civil que ha deixat uns 400.000 morts. En aquest sentit, va dir que l'acord és el de més abast que s'ha aconseguit fins ara i que Washington està convençut que Rússia té la capacitat per pressionar el règim de Baixar al-Assad per posar fi al conflicte i negociar una sortida política. "Estem anunciant una solució capaç de mantenir-se, però això dependrà de les decisions que prengui tant el règim com l'oposició de respectar les seves obligacions", va dir Kerry en una compareixença de premsa després de moltes hores de negociacions amb el seu homòleg rus.

Entre d'altres aspectes, l'acord inclou que les forces governamentals no podran fer missions de combat en àrees on els grups de l'oposició siguin presents. "Un cop l'acord estigui plenament en vigor, el règim no podrà fer el que ha fet abans, és a dir, anar darrere d'Al-Nusra, que és legítim, però que en realitat significa atacar l'oposició moderada", va dir. Per als EUA, aquest aspecte és la "pedra angular" de l'acord perquè els atacs de les forces de govern van ser "les violacions més freqüents" de la treva acordada al final del febrer passat i que només es va mantenir algunes setmanes.

Amb tot, set dies després de l'entrada en vigor de la nova treva, Rússia i els Estats Units posaran en marxa un centre de supervisió conjunta i començaran a compartir informació d'intel·ligència. Una de les funcions que tindrà serà "delinear i separar" les àrees on es troba Al-Nusra de les que ocupen els grups rebels sirians moderats. En aquest sentit, Kerry va dir que la decisió d'atacar Al-Nusra no es deu a concessions, sinó a la voluntat del seu país de liquidar les organitzacions afiliades a Al-Qaida a Síria.

L'anunci va ser ahir ràpidament aplaudit. La UE va elogiar l'acord i va instar les Nacions Unides a preparar una proposta per a la transició política del país. També Itàlia va celebrar-ho assegurant que es tracta d'una notícia molt important. Londres, per la seva banda, va instar Al-Assad a respondre al pla de transició presentat aquesta setmana al país britànic per l'oposició siriana.

Turquia, d'acord

Per la seva banda, els ministres d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, i el turc, Mevlüt Cavusoglu, van destacar en una conversa telefònica la importància que totes les parts implicades en el conflicte sirià respectin el cessament del foc acordat entre Rússia i els Estats Units. "Els ministres van manifestar que comprenen la importància del compliment per totes les parts involucrades del cessament de les accions militars", va informar la cancelleria russa.