El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que el seu partit durà "fins al final" el procés perquè Espanya tingui un govern "regeneracionista" del canvi, que exigirà l'entesa amb Podem i Ciutadans, als quals va demanar que abandonin els seus vetos.

Durant un acte electoral a Vitòria per fer costat als candidats socialistes bascos, Sánchez va reconèixer que el camí de la regeneració "és difícil" i va emplaçar el partit de Pablo Iglesias i el d'Albert Rivera a entendre's per posar fi "al mal govern de Mariano Rajoy".

"Ens vau votar perquè canviéssim la política i poséssim fi al govern de Rajoy i això ho portarem fins al final", va incidir entre aplaudiments del públic que va assistir al míting. Sánchez es va referir a les paraules de dissabte d'Iglesias a Barakaldo (Biscaia), on es va demanar si algú creu que és seriós plantejar a la ciutadania que es pot arribar a un acord de PSOE, Units Podem i Ciutadans quan aquesta formació "acaba de votar la investidura del PP".

"Vostès es creuen que la gent és idiota?", va preguntar Iglesias, a qui ahir Sánchez va contestar que el que és "realment dolent" és que entre la regeneració o Rajoy "alguns van optar per Rajoy, i amb la seva intransigència sembla que estan tornant a voler el mateix".

El líder socialista va insistir que el 26 de juliol passat el PSOE es va presentar per un canvi i per un no a la corrupció, a la reforma laboral i al desmantellament de l'estat de benestar.

La responsabilitat del PSOE, va afegir, va ser respectar els temps de Mariano Rajoy i "deixar-lo fer" durant el seu procés d'investidura.

Crítiques al PP

Sánchez, però, va criticar que el PP, el primer partit del país, hagi estat "incapaç" d'articular un diàleg que construeixi una alternativa per constituir un govern. La responsabilitat "és única i exclusiva de Mariano Rajoy, no del PSOE", va remarcar. Segons el seu parer, també Podem i Ciutadans "tenen la seva responsabilitat", i el PNB, també.

Va recordar que tant Podem com Ciutadans es van presentar a les eleccions per regenerar la política i resulta que ara, va lamentar, són incapaces de parlar entre elles i amb els seus "bloquejos estan impossibilitant aquesta regeneració democràtica i el canvi polític".

"Que aixequin els vetos"

"Els demano que aixequin els vetos i comencem a treballar i dialogar per aconseguir un govern regeneracionista al nostre país", va reiterar. El líder socialista va defensar que Espanya necessita un govern "amb urgència" però net, social, dialogant i creïble, i els socialistes -va manifestar- compliran amb la paraula donada de posar fi al govern de Mariano Rajoy. "Ho portarem fins al final", va recalcar Sánchez en les seves declaracions més contundents pel canvi.