Societat Civil Catalana va afirmar ahir que, segons els paràmetres internacionals de densitat en grans concentracions, la xifra d'assistents a la manifestació independentista de la Diada donada pels organitzadors i la Guàrdia Urbana és "impossible" i hagués causat una "catàstrofe" humana.

El vicepresident de SCC, Joaquim Coll, va presentar l'estudi que l'entitat va realitzar per comptabilitzar el nombre d'assistents a les cinc manifestants convocades per l'ANC i Òmnium i que, segons aquests mesuraments propis, es va situar en 292.000 participants.

L'entitat, contrària a la independència de Catalunya, xifra en 140.000 els manifestants a Barcelona; 65.000, a Tarragona; 28.000, a Lleida; 47.000, a Salt; i 12.000, a Berga, uns càlculs lluny de les 800.000 persones en total que van estimar les autoritats locals. Segons Felipe Moreno, de l'Observatori Electoral de Catalunya, i l'investigador Albert Satorra, responsable científic de l'estudi, s'ha utilitzat el mètode de "superfície per densitat" i, mitjançant el servei de càlcul automàtic de superfícies de l'Institut Cartogràfic de Catalunya en funció d'informacions obtingudes de la retransmissió de TV3 es van assignar uns metres quadrats a la manifestació. Segons els autors, els paràmetres internacionals en densitat de concentracions assenyalen que, a partir de tres persones per metre quadrat, s'accentua el "risc de perill" per l'escassetat de mobilitat, i que la xifra oficial de 540.000 assistents a Barcelona hagués suposat "set persones per metre quadrat".