ACN Madrid .- Pedro Sánchez no dimiteix. Malgrat que 17 dels 35 membres de la seva executiva han presentat la renúncia aquesta tarda, l'encara secretari general del PSOE ha decidit mantenir-se al càrrec i, "en compliment estricte dels Estatuts del partit" convocar per demà una reunió dels membres de l'Executiva que encara li queden per convocar un Comitè Federal i perquè aquest, alhora, convoqui un nou Congrés Federal extraordinari. Així ho ha apuntat el secretari d'Organització del Partit, César Luena, que ha assegurat que malgrat els "moments difícils i inèdits de la vida interna del PSOE" que s'estan vivint, en aquest escenari "no hi tenen cabuda dreceres, ni paranys, ni cops". "Cal escoltar els militants", ha dit Luena, que ha acusat "alguns dirigents el partit" d'instigar dimissions per intentar que no es pugui convocar un Congrés i deixar el PSOE sota la direcció d'una gestora. "És molt greu, però cadascú és responsable dels seus actes", ha dit Luena, "i al PSOE avui s'ha volgut tòrcer la voluntat dels òrgans legítims dels seus militants".

L'equip del secretari general del PSOE s'aferra a la interpretació estricta dels Estatuts del PSOE, que al seu article 36 estableixen que quan es produeixi la vacant de la mitat més un dels membres de l'Executiva (com és el cas per la dimissió de 17 membres avui i les que ja n'havien presentat dos altres anteriorment), el Comitè Federal haurà de convocar un Congrés extraordinari per a l'elecció d'una nova Executiva Federal.

La direcció assegura que d'acord a aquest article no s'ha de dissoldre l'actual Executiva ni deixar les regnes del partit a mans d'una gestora -com sostenen els crítics- sinó que únicament cal fer el que diuen els estatuts.

Amb aquesta premissa, l'equip de Sánchez ha convocat per aquest dijous al matí els membres de l'executiva que encara li queden per convocar, alhora, un Comitè Federal que només tindrà com a missió convocar el Congrés. "Si estem complint els estatuts, quin és el problema?" sentencien fonts de la direcció.

Segons Luena, la direcció està "complint estrictament el mandat" i permetrà que "votin els militants". "En moments difícils i inèdits de la vida interna del PSOE, i en nom de la comissió executiva, demano serenitat a la militància i demano també responsabilitat i alçada de mires als dirigents orgànics i institucionals del partit", ha dit.

Amb tot, ha atacat amb duresa els crítics i els dimissionaris. "Jo em pregunto si els que temen que parlin els militants poden dirigir el PSOE", ha dit, perquè en aquesta situació "no hi caben dreceres, ni paranys, ni cops, encara que estiguin subjectes a les normes del partit".

"Per representar el PSOE cal escoltar els militants i comptar amb el seu referèndum, no amagar-se, témer-los, o intentar que no parlin o no votin", ha dit.

A més, ha apuntat a una maniobra instigada per 'algunes' dirigents del PSOE, malgrat que no ha citat directament a Susana Díaz: "Es molt greu. Tot indica que són alguns i 'algunes' dirigents del partit qui ha instigat aquestes dimissions per provocar que al PSOE no se celebrés un Congrés i evitar que els militants votessin".

Segons Luena, ho han fet "segurament per provocar que al PSOE el dirigeixi una gestora sense explicar amb quina intenció política, amb quins suports, i amb quines aliances fora del partit".