El premi Nobel de medicina reconeix el reciclatge cel·lular

El japonès Yoshinori Ohsumi rebrà el guardó pel descobriment dels mecanismes de l'autofàgia

04.10.2016 | 00:00
El japonès Yoshinori Ohsumi
El japonès Yoshinori Ohsumi

El Nobel de medicina ha reconegut aquest any el japonès Yoshinori Ohsumi, descobridor dels mecanismes de l'autofàgia, procés bàsic de degradació i reciclatge de components cel·lulars i de gran importància en molts fenòmens fisiològics.
L'autofàgia és essencial, per exemple, en l'adaptació a la inanició en les respostes a les infeccions, i la seva interrupció ha estat vinculada a mals com el Parkinson, la diabetis tipus 2 i altres desordres relacionats amb la vellesa, així com a malalties genètiques o al càncer.
Ohsumi (Fukuoka, Japó, 1945) va revelar a principi de la dècada del 1990 els dispositius subjacents en aquest procés partint de l'anàlisi del llevat, que li va servir per identificar gens essencials per a l'autofàgia i establir les bases d'un nou model en la comprensió de com les cèl·lules reciclen el seu contingut. A mitjan segle passat els científics van observar uns nous compartiments cel·lulars especialitzats que digerien proteïnes, carbohidrats i lípids i que actuaven com a "estació de treball" per a la degradació de constituents cel·lulars, va explicar en la seva decisió l'Assemblea Nobel de l'Institut Karolinska d'Estocolm.
El descobriment de l'estructura i funcions d'aquests compartiments, anomenats lisosomes, va proporcionar el Nobel de medicina el 1974 el belga Christian de Duve, que va ser a més qui va encunyar el terme autofàgia per referir-se a un nou tipus de transport cel·lular vesicular. Els investigadors es van centrar en les dècades següents a analitzar un altre sistema usat per degradar proteïnes, el proteasoma, i dins d'aquest camp d'estudi van ser premiats també amb el Nobel el 2004 els israelians Aaron Ciechanover i Avram Hershko i el nord-americà Irwin Rose.
El proteasoma degrada de forma eficient les proteïnes una a una, però no servia per explicar com les cèl·lules es desfeien de complexos proteics més gran i d'organel·les (les diferents estructures contingudes en el citoplasma) desgastades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Fem un repàs als temes més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema