El nombre de naixements a Catalunya segueix a la baixa i aquest 2015 ha estat de 70.138, cosa que representa una disminució del 2% en relació amb l´any passat (71.589), segons les dades provisionals de l´Institut d´Estadística de Catalunya (Idescat). A les nostres comarques, destaquen les dades positives del Moianès (+19,4%) i el Solsonès (+2,5%), que es contraposen a les negatives de l'Anoia (-10,7%), la Cerdanya (-5,8%), el Bages (-3,8%) o eñ Berguedà (-2,4%)

La tendència descendent del nombre de nascuts -iniciada l´any 2008 i que pot tenir continuïtat fins a ben entrada la tercera dècada d´aquest segle- ve motivada per la disminució del nombre de dones en edat fèrtil, ja que el nombre mitjà de fills per dona (1,39) és lleugerament superior al del 2014. Aquesta disminució de naixements però no és homogènia a tot el territori ja que hi ha 16 comarques on les xifres són superiors a l´any passat (destaca el Pallars Sobirà amb un +33%, el Moianès amb un +19,4% o l´Alt Camp amb un +15,9%). L´àmbit de les comarques gironines, excepte el Gironès, és el que registra els indicadors de fecunditat més positius. Pel que fa a noms, no hi ha sorpreses i Marc i Martina tornen a ser els més posats entre els nounats.

Urgell, Aran i Pla d´Urgell, on baixa més la natalitat

L´àmbit de les Comarques Gironines és l´únic on augmenten el nombre de nascuts vius (l´1,7%) mentre que els de Ponent i el Penedès són on disminueixen més (-5% i -6,1%, respectivament). En l´àmbit comarcal, hi ha 16 comarques on el nombre de nascuts vius del 2015 és superior al del 2014 (si comparem dades provisionals del 2015 amb dades definitives del 2014). Les comarques amb més creixement són el Pallars Sobirà, el Moianès i l´Alt Camp, mentre que els principals decrements són a l´Urgell, Aran i el Pla d´Urgell.

En relació amb el nombre de fills per dona, les Comarques Gironines, Ponent i les Comarques Centrals són els àmbits del Pla territorial amb l´índex conjuntural de fecunditat més elevat (1,55, 1,50 i 1,49 fills respectivament) i l´Alt Pirineu i Aran (1,20 fills) el que el té més baix. L´àmbit Metropolità destaca per l´edat mitjana a la maternitat més tardana (32,2 anys). Pel que fa a l´edat mitjana en néixer el primer fill, que a Catalunya és de 30,6 anys, només hi ha 3 àmbits (Comarques Gironines, Ponent i Terres de l´Ebre) amb una edat d´entrada a la maternitat de menys de 30 anys.