El candidat presidencial republicà, Donald Trump, va aprofundir ahir la seva crisi amb la cúpula del seu partit, en assegurar que s'ha tret els "grillons" que l'encadenaven a la formació i que lluitarà a la seva manera per la Casa Blanca, després de perdre el suport de molts polítics conservadors en els últims dies.

Quan faltaven just quatre setmanes per a les eleccions del 8 de novembre, Trump va fer esclatar el seu rancor cap a les figures de l'aparell republicà amb les quals es va veure obligat a ajuntar-se per impulsar la seva candidatura, i en particular cap al president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, que ha deixat de defensar-lo. "El nostre molt feble i incompetent líder, Paul Ryan, ho va passar malament en una conferència telefònica on els seus membres (republicans de la Cambra de Representants) es van enfadar moltíssim per la seva deslleialtat", va escriure Trump al seu compte oficial de Twitter. El magnat es referia a la conversa que va tenir dilluns Ryan amb diversos congressistes republicans, en què va dir que ja no defensaria més Trump ni faria campanya amb ell, encara que no va arribar a l'extrem de retirar-li el seu suport.

Ryan es va sumar així als nombrosos republicans que s'han distanciat de Trump, li han retirat el suport o han demanat la seva renúncia a causa dels comentaris denigrants sobre les dones que el multimilionari va fer el 2005, revelats divendres passat en un vídeo i que li han generat acusacions d'assetjament sexual.

Clarament enutjat per aquesta pèrdua de suports, Trump es va queixar ahir en un tuit que "és difícil que et vagi bé quan Paul Ryan i altres et donen zero suport", però de seguida va canviar de to i es va mostrar confiat en les seves opcions fins i tot sense el suport del seu partit. "Està molt bé que m'hagin tret els grillons. Ara puc lluitar per Estats Units de la manera que jo vulgui", es va congratular el candidat republicà en un altre tuit. "Els deslleials republicans són més difícils que Hillary la deshonesta. T'ataquen per totes bandes. No saben com guanyar, però jo n'ensenyaré", va afegir Trump, que també va atacar el "groller" senador John McCain, un dels conservadors de més perfil que li han retirat el suport després de divulgar-se el vídeo.

L'entorn del magnat ha defensat que la seva campanya pot sostenir encara sense l'ajuda de Ryan i d'altres grans noms del partit perquè Trump sempre ha estat impulsat per un moviment de votants de base, i no des de Washington.

Però la seva rival demòcrata, Hillary Clinton, ha ampliat el seu avantatge en les enquestes des que es va divulgar aquest divendres el vídeo amb els comentaris grollers de Trump, i ara avantatja 6,5 punts el magnat a escala nacional, segons la mitjana d'enquestes que elabora el web Real Clear Politics.

Era previst que ahir tant Clinton com Trump fessin campanya a Florida, estat que molts consideren el més important per a les eleccions, inclosa la mateixa candidata demòcrata, que té un mínim avantatge de poc més de dos punts en aquest territori.