JxS tornaria a guanyar les eleccions catalanes, però perdria suports

Una enquesta del CEO reflecteix també que Puigdemont va guanyar amb el 57% el debat de la qüestió de confiança

15.10.2016 | 00:00

La coalició de Junts pel Sí (antiga Convergència -ara PDECat- i ERC) tornaria a guanyar les eleccions catalanes si se celebressin avui, però perdria vots, ja que passaria del 39,54% del 27-S al 31,5%, cosa que dificultaria la seva majoria, amb la caiguda del seu soci, la CUP, del 8,2% al 3,1%, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) feta pública ahir.
Aquesta enquesta ha estat realitzada a partir d'una mostra de 800 enquestats telefònicament entre els dies 29 de setembre i 5 d'octubre i amb un marge d'error del 3,47%. Les dades de l'enquesta, que tenia com a finalitat principal valorar el debat de la qüestió de confiança realitzat al Parlament el dia 28 de setembre, inclouen una intenció de vot directa dels enquestats però sense que aquesta es tradueixi en escons.
Així, JxS tornaria a guanyar amb el 31,5% dels vots i, de fet, captaria el 27% dels ciutadans que en els comicis anteriors van optar per la CUP i el 8% de CSQP, segons el CEO. La segona força política al Parlament seria CSQP, darrere de JxS, i tindria el 10,3% dels vots enfront del 8,94% que va aconse-guir a les eleccions del 27-S. El PSC tindria el 7,8% dels vots ara, enfront del 12,74% obtingut el 27-S, encara que es mantindria com a tercera força al Parlament malgrat les convulsions que pateixen actualment els socialistes a l'Estat.
També patiria una forta caiguda en intenció de vot Ciutadans (C's), que passaria del 17,93% obtingut el 27-S al 6,4% dels vots si les eleccions catalanes se celebressin ara mateix, cosa que la faria retrocedir fins a la quarta posició.
En cinquè lloc, la CUP pateix una forta caiguda en intenció de vot i passa del 8,2% al 3,1%, mentre queel PP passaria del 8,5% dels vots del 27-S a només el 2,3%.
Sobre el debat de la qüestió de confiança, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va guanyar clarament, amb el 57% dels enquestats. En canvi, el 18,8% dels enquestats considera que el debat no el va guanyar ningú, mentre que a molta distància de Puigdemont són valorats com a guanyadors Inés Arrimadas (C's) -1,7%-, Lluís Rabell (CSQEP) i Anna Gabriel -tots dos empatats amb l'1,2%-, Xavier Garcia Albiol (PP) -0,7%-, Miquel Iceta (PSC) -0,5%- i, finalment, Jordi Turull (JxS) -0,5%.
La majoria d'enquestats van seguir poc (34,7%) o gens (21,1%) aquest debat de la qüestió de confiança, si bé hi ha el 30,7% que admet haver-lo seguit bastant o molt (13,1%). Entre els que el van seguir, el 70,5% afirma que van predominar "les crítiques, retrets i acusacions" en lloc de les "propostes per solucionar els problemes del país" (18,1%). Pel que fa a la valoració dels interventors, aproven en una escala de 0 al 10 el President -amb un 6,61- i Turull (JxS) -5,53-, mentre que per sota de 5 queden Iceta (PSC) -4,85-, Gabriel (CUP) -4,78- Rabell (CSQEP) -4,69-, Arrimadas (C's) -3,67- i Albiol (PP) -2,56. El 54,5% dels enquestats creu que, després del debat, la situació política "seguirà igual", el 25,7% que "millorarà" i el 18,1% que "empitjorarà".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Fem un repàs als temes més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema