El jutge Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional ha autoritzat definitivament el permís de tres dies que es va concedir a la històrica etarra Idoia López Riaño, La Tigresa, i que li permetrà sortir de la presó de Nanclares de Oca (Àlaba), on compleix la seva condemna.

Segons van informar a Efe fonts jurídiques, es tracta d'un dels permisos que el jutge ja havia concedit prèviament i que ara s'executa un cop comprovat que en el lloc on passarà aquests dies no hi viuen víctimes de la banda terrorista.

La decisió del jutge de vigilància penitenciària té l'informe favorable de la fiscalia, segons van afegir les fonts consultada per l'agència Efe.

Mentrestant, fonts d'institucions penitenciàries van recordar a Efe que aquest organisme sempre ha informat desfavorablement sobre la concessió de qualsevol permís penitenciari a l'etarra, i així mateix van subratllar que el jutge de vigilància penitenciària no els havia informat de la seva decisió de concedir-li un permís de tres dies.

El jutge José Luis Castro va concedir un permís ordinari de tres dies a López Riaño en contra del que havia acordat la junta de tractament del centre penitenciari el mes d'abril passat, basant-se en l'informe del fiscal.

Llavors, es va recordar que López Riaño "es va apartar fa temps de l'organització terrorista ETA per no estar d'acord amb els seus mètodes" i també que ja havia complert les tres quartes parts de la pena, així com el seu bon comportament a la presó.

El jutge de vigilància penintenciària va establir llavors que mentre durés el permís, López Riaño havia de personar-se diàriament a la comissaria més pròxima al seu domicili i, abans de ser executat el permís penitenciari, havia de comprovar-se que "al lloc on el passa no tingui possibilitat de coincidir amb les víctimes de la seva activitat delictiva o familiars d'aquestes", una cosa que ja s'ha comprovat.

López Riaño ja havia sortit de la presó anteriorment per obtenir el permís de conduir.

Exintegrant del comando Madrid d'ETA, La Tigresa ha estat condemnada a nombroses penes per diferents atemptats. Entre les penes a les quals ha estat condemnada n'hi ha una de 1.572 anys de presó per l'atemptat perpetrat l'any 1986 per la banda terrorista a la plaça de la República Dominicana de Madrid, en el qual van morir un total de dotze guàrdies civils.