L'Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que la documentació sobre els atacs a l'estàtua de Franco s'incorporarà a l'exposició sobre el franquisme, que es mantindrà fins al 8 de gener, com estava previst, i que va qualificar d'"encert" i d'"èxit". Ahir, el consistori va retirar l'escultura de La Victòria, instal·lada davant del Born, després que uns desconeguts tombessin dijous a la nit la de Franco, que havia rebut constants atacs.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va lamentar en roda de premsa que tombessin l'estàtua de Franco, va negar que els atacs a l'escultura estiguessin "entre els objectius" de la mostra i va dir que el consistori prendrà una decisió "proporcional" contra els autors de l'acte vandàlic.

"Una cosa és llançar un ou i una altra tombar una estàtua", va dir després que el consistori retirés les restes de l'estàtua eqüestre, que va quedar partida en dos trossos per l'acció d'un grup que la van sacsejar i la van fer caure. La Guàrdia Urbana ha identificat una persona i recullen proves per identificar-ne la resta. Segons les ordenances del consistori, tirar un monument està tipificat com a falta per danys.

Pisarello va assegurar que la caiguda de l'estàtua "no era una cosa prevista ni buscada", i que "en cap moment no es va pensar que feia falta retirar-la", i la vigilància va ser l'habitual en exposicions similars.

Ara, va prosseguir Pisarello, com que l'estàtua de Franco no està en condicions de seguir exposada, la de La Victòria ja no tenia sentit. A més, va destacar que al voltant de les estàtues també "han passat coses dignes" els quatre dies que han estat exposades.

Les reaccions de rebuig "s'entenen" i "corroboren la necessitat de dur a terme aquesta exposició", la primera sobre la impunitat del franquisme a l'Estat i reflecteixen que "la transició mal feta ha deixat moltes ferides obertes", va afirmar.

Tot i això, va reconèixer que la vinculació entre les estàtues i l'exposició "es podria haver fet millor", perquè s'entengués "de manera clara" que el sentit era donar a conèixer la mostra i propiciar la reflexió "sobre la tolerància dels símbols franquistes a l'espai públic durant la democràcia". Entre els motius d'allò succeït, va assenyalar i lamentar la falta d'acord entre forces polítiques clarament antifranquistes i l'insuficient diàleg entre les entitats antifranquistes.

Per la seva part, els grups de CiU, ERC, C's i PP a l'Ajuntament van demanar la dimissió del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, com a responsable de la instal·lació davant del Born.

A més, Alberto Fernández, president del grup del PP, va demanar que l'Ajuntament emprengui "accions legals davant dels actes vandàlics del Born" i conèixer els costos dels desperfectes, neteja, seguretat i trasllat de les escultures.

Per al portaveu de CiU, Joaquim Forn, el que va passar "era una crònica anunciada" i va demanar la dimissió de Vinyes com a reconeixement de l'error d'instal·lar les escultures i va retreure que el consistori no faci autocrítica. ERC va dir que els semblaria "lògic" que Vinyes presentés la dimissió. A més, Alfred Bosch esperava que la retirada de les estàtues "ajudi a recuperar una situació que no s'hauria d'haver creat" i de la qual no "s'alegren". També va demanar responsabilitats del comissionat la presidenta del grup de C's, Carina Mejías, perquè va plantejar la instal·lació "de manera unilateral, impositiva, sense l'aval dels grups polítics i sense respecte a la pluralitat política".

Finalment, la presidenta del grup de la CUP, María José Lecha, va criticar el govern per retirar l'escultura i va defensar que el lloc que li correspon és "a terra i trencada", perquè es pugui "continuar interactuant al carrer" amb aquests símbols del franquisme.