n El Govern té previst aprovar divendres que ve en Consell de Ministres una sèrie de mesures fiscals, que inclouen la pujada dels impostos a l'alcohol i al tabac, així com un gravamen per a les begudes carbonatades, segons van confirmar fonts governamentals. Aquest últim impost podria afectar els plans del Govern català que en la llei d'acompanyament dels pressupostos també preveu gravar-les.

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, es va reunir ahir amb els portaveus de diversos grups parlamentaris al Congrés amb el propòsit d'explicar-los aquestes mesures, que seran aprovades aquest divendres juntament amb el sostre de despesa del 2017 i que seran enviades a Brussel·les.

Entre aquestes iniciatives es troben, a més d'un pla de lluita contra el frau en l'IVA i una reforma de l'impost sobre societats, el retoc de diversos impostos especials i l'aplicació d'un gravamen o taxa a les begudes refrescants carbonatades. Segons fonts parlamentàries, el ministeri d'Hisenda pretén augmentar la recaptació a través d'aquests impostos alhora que preservar la salut pública.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar recentment un informe que recomanava gravar amb més taxes les begudes ensucrades per reduir els problemes d'obesitat, la diabetis de tipus 2 i la càries. Precisament, aquest fet pot afectar el pla de la Generalitat d'obtenir 31 milions d'euros el 2017 amb el seu nou impost sobre les begudes amb excés de sucre, inclòs a la llei acompa-nyament als pressupostos del 2017.

Si el Govern decidís ocupar aquest espai fiscal podria impedir crear un impost català sobre aquest mateix concepte, amb la qual cosa se seguiria la mateixa dinàmica que amb l'impost als dipòsits bancaris.

D'altra banda, l'executiu també pretén canviar l'estructura de l'impost al tabac i apujar el que grava l'alcohol, mentre que finalment no es tocarà el dels carburants. Montoro es va reunir ahir amb el portaveu de Nova Canària, Pedro Quevedo, amb la de Coalició Canària, Ana Oramas, i amb la d'ERC, Esther Capella. En aquestes trobades, el titular d'Hisenda també els va informar sobre la reunió que mantindrà demà amb els consellers d'Economia i Hisenda autonòmics al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

En la reunió s'abordaran els objectius de dèficit de les autonomies per al 2017 i el 2018, que, segons Montoro, seran superiors als inicialment previstos.

De fet, el ministre va avançar a principi de setmana que es revisaran «a l'alça» els objectius per al 2016 i el 2017, que actualment estan en el 0,7% i el 0,5% del PIB, respectivament. Fonts socialistes van assenyalar que el PSOE ha enviat al ministeri una última proposta perquè la meta de dèficit se situï en el 0,6% del PIB l'any que ve, però que encara no havien obtingut resposta. En tot cas, Montoro va avisar que el projecte pressupostari del Govern per al 2017 no inclou «reduccions de despesa de benestar» ni «pràcticament» cap retallada «en despesa».

Límit als pagaments en efectiu

El Govern aprovarà demà al Consell de Ministres un conjunt de mesures per lluitar contra el frau fiscal i que majoritàriament estaran centrades en l'IVA. L'executiu ha preparat un decret llei que inclou la limitació del pagament en efectiu als 1.000 euros, en comptes dels 2.500 euros actuals, per tal de frenar el frau en l'IVA i l'economia submergida. A més, s'aprovarà el subministrament immediat d'informació de l'IVA, una mesura que va quedar pendent a la legislatura passada del PP i que estava previst que entrés en vigor l'1 gener del 2017.