Una trentena de juristes catalans han subscrit un manifest en el qual avisen que qualsevol posició «unilateral o maximalista» no tindrà cabuda dins el marc de construcció europea, i indiquen que qualsevol intent de transgredir les lleis vigents serà «il·lícit» a més d'il·legal. Entre els signants destaquen l'exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Eugeni Gay; l'exdiputat i exsenador de CiU Jordi Casas (UDC); l'expresident de l'Audiència de Barcelona Javier Béjar; i l'exrector i actual catedràtic del Departament de Dret de la UPF Josep Joan Moreso.

«Hem d'exigir que el debat públic recuperi, en primer lloc, el rigor jurídic perdut; i, en segon lloc, que es desenvolupi en el marc del necessari respecte a les lleis i a les decisions dels tribunals encarregats de fer-les complir, garants de la nostra convivència pacífica i dels drets i les llibertats de tots», segons explica el document.

Durant la presentació del manifest, ahir al Col·legi de Periodistes, a Barcelona, l'expresident del Consell de l'Advocacia Catalana Pere Lluís Huguet Tous va remarcar que no es tracta d'un manifest «anti res», sinó d'un toc d'atenció. «No som un grup de juristes que anem contra res, anem a favor de l'Estat de Dret. Tot és possible en dret, les lleis i els plantejaments canvien», va manifestar l'advocat. La intenció dels signants és mantenir un paper actiu a partir d'ara en el debat sobiranista.