Un assaig clínic de vacuna contra el VIH dirigit per l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa ha aconseguit per primera vegada que el sistema immunitari de cinc persones infectades controli per si mateix el virus durant un període de fins al moment 5, 13, 17, 20 i 27 setmanes, respectivament, sense prendre antiretrovirals.

L'assaig clínic de vacuna terapèutica contra el VIH ha aconseguit demostrar, per primera vegada, que el sistema immunitari de persones amb VIH es pot reeducar en alguns casos per ajudar-lo a controlar el virus durant períodes llargs de temps sense necessitat de prendre tractament antiretroviral. En concret, cinc dels 13 participants de l'assaig que han parat la medicació (38,5%) controlen el virus des de fa 5, 13, 17, 20 i 27 setmanes, respectivament.

L'estudi, encara en marxa, es fa a Barcelona amb una vacuna desenvolupada per investigadors de la Universitat d'Oxford, la MVA.HIVconsv. L'estudi, dirigit per IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida, es fa a l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital Clínic-IDIBAPS i el centre comunitari BCN Checkpoint, amb finançament de la Fundació Glòria Soler, la Gala Sida Barcelona i l'Institut de Salut Carles III del ministeri d'Economia, entre d'altres.

Els resultats preliminars es van presentar ahir a la Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, la més important del món sobre infecció per VIH/sida, que se celebra a Seattle. Segons la investigadora de l'Irsicaixa Beatriz Mothe, quan una persona inter-romp el tractament antiretroviral el seu nivell de virus en sang experimenta habitualment un rebot al llarg de les quatre primeres setmanes després de deixar els fàrmacs. En aquests cinc pacients han observat petits repunts esporàdics de la càrrega viral, però que han descendit al cap de poc temps. «És com si s'hagués aconseguit debilitar el virus i reforçar el sistema immunitari dels pacients, de manera que reaccioni de forma efectiva davant els intents del virus de repuntar i fer desaparèixer de nou la càrrega viral», segons Mothe, doctora de la Fundació Lluita contra la Sida i coordinadora de l'assaig. Es tracta d'un comportament similar als «controladors virèmics», persones el sistema immunitari de les quals pot controlar de manera natural la quantitat de virus en sang, sense fàrmacs. «Però mai s'havia aconseguit que un nombre rellevant de participants en un assaig es convertís en controladors virèmics després d'una intervenció terapèutica».