Més de dos anys després de l'última cimera bilateral, França assiteix avui al matí a Màlaga amb la intenció de saludar la tornada d'Espanya a l'escena política europea, en un moment ple de desafiaments a la construcció comunitària, que comencen pel Brexit. Al desembre del 2014, el president francès, François Hollande, va rebre a París el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, en un context que s'assembla poc al que envolta la trobada d'avui. Espanya encara no havia entrat en la successió de cites electorals que han soscavat el bipartidisme i que l'han obligat a mirar més cap endins que cap enfora.

Fonts de l'Elisi consideren que aquesta situació política «va obligar Espanya a una retirada», per la qual cosa la cimera de Màlaga «marca la voluntat d'Espanya de tornar als temes europeus». En concret, fins a la ciutat andalusa s'hi desplaçaran al costat del president del govern els titulars de les carteres d'Afers Exteriors, Economia, Justícia, Interior, Foment, Educació i Energia.

Aiguats a la província

La pluja registrada durant la matinada a la província de Màlaga va provocar gairebé dues-centes incidències, la majoria per inundacions, caiguda d'objectes a la via i vehicles encallats, i en alguns punts com a la capital es van registrar fins a 130 litres per metre quadrat. Emergències 112 Andalusia va assenyalar que no tenia constància de danys personals a conseqüència de la pluja, mentre que l'alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, va reiterar la necessitat que la ciutatdisposi de «més capacitat de defensa» per pluja.