El candidat de la dreta a les presidencials franceses, François Fillon, va rebaixar el sou l'any 1998 a l'assistent parlamentària que tenia en aquell moment com a diputat, Nathalie Blin, per contractar la seva dona, Penelope. Aquesta és la versió que va donar Blin als investigadors encarregats del cas Fillon el dia 10 de febrer i que ahir publicava Le Journal du Dimanche, juntament amb altres extractes del dossier.

L'assistent que treballava per al llavors diputat del departament de Sarthe va explicar als policies que no coneix Penelope Fillon, però que sap que és la «raó» per la qual Fillon li va pagar «a mitja jornada». «El que sé és que el 1998 la meva remuneració es va reduir a la meitat per permetre el salari de la senyora Fillon», va explicar aquesta dona, que, tot i que alguna vegada es va creuar amb Penelope en algun míting, no va tractar amb ella, i de la qual creu que ni tan sols sabia qui era ella.

Una altra antiga assistent del líder de la dreta, Elisabet Dosso, també interrogada el 10 de febrer, va afirmar que no sabia que Penelope Fillon havia estat formalment contractada per a aquesta mateixa funció.

Per la seva banda, la dona del candidat de la dreta va assegurar que feia «tasques molt variades» com a assistent parlamentària del seu marit, a qui ha instat a continuar «fins al final» en la seva candidatura a l'Elisi. En una entrevista publicada per Le Journal du Dimanche, Penelope Fillon va parlar per primera vegada en públic de l'escàndol que està fent trontollar la campanya del seu marit i va explicar que ho ha volgut fer per iniciativa pròpia, no per motivacions polítiques, i que el que vol és posar fi als «rumors bojos» que circulen pel país.

«El meu paper era ajudar-lo en la seva relació de càrrec electe amb la gent», va aclarir, i va insistir que sempre va estar associada a la carrera política del seu marit, com a assessora. «M'encarregava -va explicar- del correu juntament amb la secretària, preparava al meu marit notes i fitxes sobre les manifestacions locals de la circumscripció i li feia una mena de revista de la premsa local».