El PSOE s'ha reservat la supervisió dels acords de governabilitat, les coalicions o aliances electorals que faci el PSC a Catalunya, ja que totes aquestes matèries estaran subjectes a l'anàlisi i consens de la comissió de coordinació entre les dues organitzacions.

Així consta en el document que van pactar ahir les dues direccions, la gestora del PSOE i l'executiva del PSC, i que avui signaran el president del primer òrgan, Javier Fernández, i el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

El document, que renova, arran de les diferències per la investidura de Mariano Rajoy, el protocol d'actuació que van dissneyar les dues formacions el 1978, també recull la participació dels militants del PSC en els processos de primàries i de congressos del PSOE.

Per a això, tal com va explicar el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, en roda de premsa, s'enviarà a partir d'aquests pròxims dies una carta als militants socialistes catalans per indicar-los que, tret que expressin el contrari, se'ls inscriurà en aquest cens. Per tal de ser inscrits, hauran d'estar al corrent de pagament de la seva quota.

El PSC va assegurar ahir que «no perd pes» ni ha «reculat» en la seva relació amb el PSOE, encara que segons l'acord tancat entre tots dos correspondrà al PSOE marcar la posició del socialisme en els assumptes de «rellevància constitucional».

L'executiva del PSC va aprovar per unanimitat l'acord amb la gestora del PSOE que posa fi a la crisi de relació entre els dos partits, oberta l'octubre de l'any passat per la decisió dels socialistes catalans de votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy, desobeint el mandat d'abstenir-se que tenien del Comitè Federal.

En el document pactat, que serà signat avui al matí a Madrid entre el líder del PSC, Miquel Iceta, i el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, s'estableix que les dues forces polítiques «es reconeixen recíprocament com a referents polítics mutus en els seus respectius àmbits territorials».