La ponència conjunta per reformar el reglament del Parlament de Catalunya, a fi de preveure que es puguin tramitar per lectura única lleis com les de desconnexió de l'Estat, va ser designada només amb el suport de JxS i la CUP i amb el rebuig de la resta de grups, alguns dels quals estudien demanar l'empara al TC.

La Comissió del Reglament del Parlament català va designar ahir al migdia la ponència redactora d'aquesta reforma, que estarà integrada per tres diputats independentistes: Jordi Turull (JxS), Roger Torrent (JxS) i la sallentina Anna Gabriel (CUP).

A la reunió de la comissió els dos grups independentistes van defensar el dret a sol·licitar la reforma del reglament del Parlament de Catalunya, i van recordar que si es realitza per ponència conjunta «no és per caprici», va subratllar el president del grup parlamentari de JxS, Jordi Turull, sinó perquè així ho estipula el propi reglament.

Turull es va dirigir a la Mesa del Parlament per preguntar si en el reglament de la cambra no es preveuen sancions per als grups que «facin deixadesa de les seves funcions» i no compleixin amb les seves obligacions de participar com a diputats en les tasques parlamentàries.

Aquesta insinuació que podrien ser sancionats els grups que no participen en una ponència conjunta prevista pel reglament va provocar la reacció irada dels grups de l'oposició, dos dels quals -Ciutadans i PPC- ja van anunciar que demanarien l'empara del Tribunal Constitucional (TC).

Per part de Ciutadans (Cs), José María Espejo Saavedra va indicar que li sembla «vergonyós» que es demani sancions a grups que no vulguin participar en la ponència conjunta.

En sentit anàleg es va expressar el diputat del PSC David Pérez, que va destacar, a més a més, que «una ponència conjunta de només tres persones no és una ponència conjunta». Per la seva banda, Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), va puntualitzar que el seu grup sí que participaria en el debat de la reforma del reglament si s'utilitza la via de presentar una proposició de llei.

Santi Rodríguez, portaveu adjunt del grup parlamentari del PPC, va rebutjar les possibles sancions per no ser a la ponència, i a més va confirmar que el seu grup demanarà l'empara al Tribunal Constitucional, tal com ja va fer temps enrere amb les ponències conjuntes de les «lleis de desconnexió».

En canvi, per a la diputada de la CUP Mireia Boya, la ponència conjunta és la via més democràtica i participativa per reformar el reglament i va recordar que el seu grup desitja aprofitar aquest tràmit «com una oportunitat per millorar el funcionament» de la cambra.