El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata dirigeix una operació contra el blanqueig de capitals de la família de Baixar Al-Assad, en concret contra Rifaat Al-Assad, oncle de l'actual president, a qui investiga per blanqueig comès per organització criminal a Puerto Banús i Marbella (Màlaga).

El magistrat ha ordenat 15 entrades i escorcolls, la majoria a Puerto Banús, 3 requeriments amb advertència d'escorcolls i el bloqueig dels comptes corrents de 16 persones físiques vinculades a Rifaat Al-Assad, així com el bloqueig d'altres 76 comptes corrents de persones jurídiques, tot i que no es van produir detencions.

Entre les persones físiques investigades hi ha dues de les dones oficials de Rifaat Al-Assad, sis dels seus fills, algunes nores i un ciutadà espanyol, que consta com a administrador de l'empresa que representa la majoria de les mercantils estrangeres de la família Al-Assad. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil fa mesos que treballa en aquestes indagacions, vigilant la família i censant totes les propietats.

Rifaat Al-Assad va ser vicepresident de Síria quan governava el seu germà, Hafez Al-Assad, pare de l'actual president.