Els cinc principals candidats a la presidència de França es jugaven ahir les últimes cartes electorals blindats per fortes mesures de seguretat, que van ser reforçades després del pla d'atemptat desmantellat dimarts a Marsella.

Quan queden quatre dies abans que se celebri la primera volta dels comicis, la més disputada que es recorda, el socioliberal Emmanuel Macron, la ultradretana Marine Le Pen, el conservador François Fillon i el neocomunista Jean-Luc Mélenchon estan en una forquilla d'entre quatre i cinc punts, segons les enquestes, que deixen fora de la pugna l'aspirant socialista, Benoît Hamon. En una campanya esquitxada per les investigacions judicials per malversació de fons públics a Fillon i a Le Pen, el tram final s'ha vist influït pel temor que es produeixi un nou atemptat gihadista a França, país on han mort 238 persones els dos últims anys.

Des que les forces de seguretat van desmantellar dimarts un atac gihadista «imminent» a Marsella (sud-est de França) amb la detenció de dos sospitosos, s'ha redoblat el control dels quatre principals candidats.

El més vigilat és Fillon, que la unitat de lluita contra el terrorisme situa en un nivell 2 d'una escala de 4, seguit de Le Pen (3) i de Macron i Mélenchon (4). L'aspirant conservador ha passat a tenir 10-12 policies ocupats de la seva seguretat.

El míting de Le Pen a Marsella -un dels feus del seu partit, el Front Nacional (FN)- va estar especialment blindat, sobretot perquè, com és habitual en els seus actes, es va celebrar una manifestació a la zona propera contra la candidata d'ultradreta .

Segons Franceinfo, la sala on l'aspirant va fer el seu míting, amb capacitat per a 8.000 persones, va estar vigilada per 300 policies i gendarmes, inclosos agents de paisà i tiradors d'elit. La intervenció de Le Pen, centrada en la seguretat, va estar precedida per la de la seva neboda i diputada del FN, Marion Maréchal Le Pen, que va atacar les polítiques laxes de l'esquerra enfront de l'islamisme.

Tot i que els últims sondejos li atorguen un exigu 8,5%, Hamon -acompanyat per la històrica socialista Martine Aubry i el prestigiós economista Thomas Piketty- va atreure milers de seguidors a la parisenca plaça de la República, on els organitzadors van assegurar haver reunit 20.000 persones.

La seguretat també es va reforçar en aquella ubicació: es va tancar la concorreguda estació de République i es va muntar una bar-rera policial en què els agents escorcollaven motxilles, bosses i jaquetes. Això no obstant, alguns assistents al míting van minimitzar aquests controls extraordinaris. «És com durant tots els controls, es mira ràpidament, així que tampoc no em sento gaire més segura», va dir a Efe una de les seguidores de Hamon.

Macron, que els sondejos classifiquen per a la segona volta del 7 de maig, en la qual es mesuraria amb Le Pen, va celebrar un míting a Nantes al qual va assistir el ministre francès de Defensa, el socialista Jean-Yves Le Drian, en senyal de suport.

Un altre dels favorits, el candidat conservador François Fillon, va intentar donar una mostra d'unió en la família de la dreta i es va fotografiar amb el seu antic rival a les primàries, l'alcalde de Bordeus Alain Juppé, per tancar velles picabaralles.