Funcionaris de la intel·ligència d'Estats Units i també experts vinculats al sector privat sospiten que pirates informàtics de Pyongyang són al darrere del ciberatac mundial llançat divendres passat i que ha afectat prop de 300.000 ordinadors, segons les informacions publicades per The New York Times.

Segons el rotatiu, alguns dels codis utilitzats en el ransomware WannaCry coincideixen amb els utilitzats en atacs informàtics nord-coreans anteriors, com el de 2014 a la multinacional japonesa Sony, encara que no es tracta d'una prova definitiva de la implicació de Pyongyang, ja que pirates d'altres països podrien estar copiant aquest mètode.

L'empresa californiana de seguretat informàtica Symantec ha identificat en una versió de WannaCry el codi d'atacs al banc central de Bangla Desh que va tenir lloc el 2016, a bancs polonesos a principi d'any o a Sony Pictures Entertainment, com a represàlia del film The Interview, una sàtira del líder nord-coreà, Kim Jong-un. Symantec va detectar en el passat l'origen d'atacs informàtics a Estats Units, Corea del Nord i Israel.

D'acord amb The New York Times, funcionaris de la intel·ligència nord-americana tenen els mateixos indicis que Symantec, i investigadors tant de Google com de la firma russa Kaspersky han confirmat les similituds del codi. No obstant això, tots matisen que les pistes no són definitives.

El ransomware WannaCry aprofita per propagar-se una vulnerabilitat del sistema operatiu Microsoft detectada per l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA, els detalls de la qual van robar i van airejar l'abril pirates informàtics. WannaCry exigeix un pagament en la moneda digital bitcoin per recuperar l'accés als ordinadors i ha afectat almenys 150 països, i colpejat centres de salut al Regne Unit, grans empreses a França i Espanya, la xarxa ferroviària a Alemanya, organismes públics a Rússia o universitats a la Xina.