Alemanya va acomiadar ahir l'excanceller Helmut Kohl amb honors a un polític colossal, impulsor de la unificació alemanya i europea, amb una extensa ronda d'homenatges esquitxada per les dissensions que van marcar la seva vida privada.

L'adéu rebut ahir al matí a Estrasburg (França) de líders en exercici -com el francès Emmanuel Macron i l'alemanya Angela Merkel- o aliats durant els seus 16 anys al poder -l'espanyol Felipe González i el nord-americà Bill Clinton-, el va seguir el retorn del fèretre a casa, per al comiat entre els seus.

Després de la seva mort, el 16 de juny passat, s'havia donat per fet que se li retria un acte d'Estat a Alemanya, però la decisió de dedicar-li un funeral de rang europeu es va considerar un tribut més adequat, expressió de la seva voluntat europeista.

El fèretre de Kohl va ser traslladat a Estrasburg a primera hora en helicòpter des de Ludwigshafen, i per aquesta mateixa via aèria va tornar a la ciutat alemanya a la tarda, després dels honors brindats per dirigents o exmandataris de tot el món.

Després de recórrer en un acte fúnebre els carrers de la seva ciutat natal, el fèretre va ser transportat en vaixell per les aigües del Rin fins a Espira (Speyer, en alemany), per procedir a un rèquiem a la catedral de la ciutat.

A l'acte hi va assistir la plana major de la política alemanya, encapçalada per Merkel i el president, Frank-Walter Steinmeier, entre uns mil convidats, on hi havia exmembres dels governs que va liderar Kohl entre el 1982 i el 1998, el mateix Clinton i altres presències destacades del funeral a Estrasburg. Al voltant d'un miler de ciutadans -menys dels 3.500 que s'esperaven- van seguir l'ofici davant la catedral, on s'havia instal·lat una pantalla gegant.

Ludwingshafen va ser la ciutat natal i el lloc on Kohl va tenir el domicili familiar, mentre que Espira va esdevenir el seu refugi espiritual en els temps d'estudiant, a la veïna Heidelberg, i el lloc on solia portar les visites d'Estat més destacades.

Els preparatius per al funeral d'Estrasburg havien quedat entelats per les tensions al voltant dels oradors, dels quals Kohl-Richter va voler excloure Angela Merkel per incloure-hi el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, cosa que hauria estat un afront a la cancellera.

Després de la intervenció d'assessors d'ambdues parts, Orban en va quedar fora, mentre que Merkel sí que va fer el seu discurs.