El Moviment de Resistència Nòrdic (NMR), el grup neonazi més actiu a Suècia, va multiplicar el seu protagonisme aquests dies amb la seva presència a la setmana d'Almedalen, principal reunió política anual al país, mentre que tres persones vinculades al grup són jutjades per diversos atacs amb explosius.

El parc d'Almedalen de Visby (a l'illa bàltica de Gotland) va començar a ser usat a l'estiu per reunions polítiques improvisades amb els ciutadans pel primer ministre suec Olof Palme, difunt, a final de la dècada dels 60.

Gairebé mig segle després, la setmana d'Almedalen s'ha convertit en fòrum de referència a Suècia, on prop de 40.000 persones assisteixen en discussions polítiques entre els líders dels partits i organitzacions de tot tipus, una idea exportada amb èxit els últims anys en altres països nòrdics i bàltics.

Però l'edició d'aquest any, iniciada ahir, arriba precedida per la polèmica presència de l'NMR, que amenaça de retreure el que es considera un exemple del model democràtic escandinau.

L'assistència del grup va ser autoritzada per la policia amb l'aprovació de les autoritats locals, que davant l'enrenou provocat van voler canviar d'opinió, però ja era massa tard per frenar el tràmit administratiu que hauria suposat anul·lar-ne l'autorització.

Tot i que els organitzadors asseguraven que l'NMR no forma part del programa oficial i la policia va garantir la seguretat, la presència d'un grup d'ideologia obertament nazi ha generat dures crítiques a Suècia per part de l'opinió pública.